Topí nebo chladí – chytré radiátory Licon

Nástěnný konvektor s ventilátorem

Nástěnný konvektor s ventilátorem

Při výstavbě domu či bytu nebo jejich rekonstrukci je výběr vhodného systému vytápění zcela zásadní. Najít takový systém, který nám zajistí dostatečnou tepelnou pohodu, sníží spotřebu energie a navíc je šetrný k životnímu prostředí, nemusí být vždy jednoduché. Takovéto moderní energeticky úsporné vytápění zajišťují právě nízkoteplotní otopné soustavy s účinnými konvektory Licon s optimalizovanou konvekcí.

Podstata nízkoteplotního vytápění 
U nízkoteplotních otopných soustav je voda pro vytápění ohřívána na nízké teploty, zpravidla v rozmezí 35°C až 55°C (oproti běžným 70°C). Mezi hlavní výhody nízkoteplotní vodní soustavy patří úsporný provoz, možnost napojení podlahového topení a také alternativních zdrojů tepla - tepelného čerpadla, solárního kolektoru a dalších nízkoteplotních zdrojů. Při instalaci teplovodního vytápění s nízkoteplotním zdrojem budete muset řešit otázku koncového zařízení, tedy otopného tělesa. Kromě nejrůznějších typů velkoplošných topných systému je dnes na trhu k dispozici také široký sortiment moderních, vysoce účinných teplovodních konvektorů.
Nové typy teplovodních konvektorů
Teplovodní konvektory jsou alternativou nebo doplňkem k velkoplošným systémům. Tato otopná konvektorová tělesa jsou dostupná v provedení podlahovém, nástěnném, samostojném nebo jako konvektorové lavice.


Pro nízkoteplotní systémy jsou nejvhodnější vysoce výkonné konvektory s ventilátorem. Ventilátor několikanásobně zvýší účinnost, a to platí i pro nízké teploty topného systému. Ventilátory jsou dnes již neslyšné. Společnost Licon dodává na trh speciální, patentově chráněné ventilátory, které používají systém diskových magnetických motorků. Konvektorové otopné systémy s takovýmito ventilátory běžně nedosahují úrovně ani 30dBA a spotřebují jen okolo 5W.
Konvektory, které chladí
Konvektory s ventilátorem jsou vhodným doplňkem moderních nízkoteplotních systémů pro jejich efektivitu, univerzálnost, úspornost a dlouhou životnost. Kromě vysoce účinného vytápění nabízí konvektorová otopná tělesa s ventilátorem Licon rovněž i účinné chlazení.
 
                        Tepelné čerpadlo - chlazení                                                        Tepelné čerpadlo - topení 
Společnost Licon uvedla na trh několik novinek vhodných pro nízkoteplotní zdroje:
  • nástěnný konvektor s ventilátorem typu OKIOC k vytápění /dochlazování 
  • volně stojící konvektory s ventilátorem typu OLOC k vytápění 
  • podlahové konvektory typu PKOC, PKIOC a PKWOC k vytápění / chlazení
Chlazení může být u konvektorů i benefitem zadarmo. Například v systému s tepelným čerpadlem, které umožňuje reverzní chod (v létě chladí, v zimě topí), je možné tohoto účelu dosáhnout pouze s jedním koncovým zařízením – konvektorem. Není třeba instalovat dodatečný systém klimatizace. A to za srovnatelných investičních nákladů s velkoplošným systémem.
Na obrázku příklady efektivity jednotlivých typů topných těles v nízkoteplotním systému. Účinnost konvektoru OKIOC je v závislosti na rychlosti otáček ventilátoru vyšší až o 265 %.
Budoucnost
Česká společnost Licon, která se stala součástí nejvýznamnějšího výrobce deskových těles, společnosti KORADO a.s., bude i nadále pokračovat ve vývoji co nejefektivnějších otopných těles. Zavedení energetických štítků domů a budov, směrnice EU 2020, jsou jasným důkazem, že spotřeba energií bude do budoucna vnímána jako velmi důležitý pojem, ať už při prodeji developerských projektů nebo provozování takového domu či objektu. V současné době se tak česká společnost Licon řadí mezi významné evropské výrobce moderních otopných konvektorových těles, kteří kladou velký důraz na vývoj nejmodernějších otopných systémů. Díky úzké spolupráci s Technickou universitou v Liberci, která je podpořena dotací z programu TACR, Licon dále pracuje na inovacích a vývoji nových výrobků zaměřených zejména na zvýšení účinnosti u nízkoteplotních zdrojů s dochlazováním. Bližší technické specifikace najdete na webu www.licon.cz.
05.05.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444