Thom Mayne - laureát Pritzkerovy ceny 2005

„Thom Mayne je produktem bouřlivých 60. let , který přenesl rebelský postoj a žíznivou touhu po změně do své praxe,“ konstatovala mj. porota, která tomuto provokujícímu tvůrci udělila  Pritzkerovu cenu na rok 2005. Od doby, kdy toto nejprestižnější světové ocenění v oblasti architektury naposled připadlo americkému tvůrci, uplynulo 14 let.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Diamond Ranch High School

Jiný americký architekt, Frank Gehry, který je sám laureátem Pritzkerovy ceny z roku 1989, o Maynovi říká: „Neustává v hledání a objevování nových cest, jak vytvářet stavby užitečné a vzrušující…“
Pravdou je, že se dnes jednašedesátiletý Mayne se svými tvrdošíjnými postoji neprosazoval příliš snadno. Sám o sobě mluví jako o člověku od dětství zvyklém být outsiderem. Je označován za architekta, který od počátku neúnavně hledal zcela originální cesty, nevyšel z evropského modernismu a není ovlivněn ani asijskou,  dokonce ani  americkou architekturou minulého století. Jeho přístup je nejvíc ovlivněn atmosférou velkého města jakým je Los Angeles, tak trochu vykořeněného a otevřeného experimentům.  Přesvědčen o potřebě radikální změny ve způsobu vzdělávání budoucích architektů ( a taky poté, co byl nucen odejít ze svého pedagogckého působiště na California State Polytechnic Univeristy) inicioval založení Southern California Institute of Architecture.

Vlastní architektonickou kancelář Morphosis založil v roce 1972.  „Nebyla to kancelář, byla to myšlenka. Neměli jsme práci…,“ vzpomíná. Dnes zde pracuje 40 lidí. K významným úspěchům z posledních let patří Diamond Ranch High School  Pomona, Kalifornie z roku 1999,  University of Toronto Graduate Student Housing, Kanada z roku  2002,  Hypo Alpe-Adria Center, Klagenfurt, Rakousko nebo Science Education Reserach Center, Los Angeles, Kalifornie z roku 2004.

Thom Mayne Pritzkerovu cenu, která bývá nazývána také Nobelovou cenou za architekturu, převezme na slavnostním ceremoniálu, který se bude konat posledního května v chicagském Millenium Park v pavilonu nesoucím jméno zakladatele ceny Jaye Pritzkera. Místa, na nichž je cena slavnostně udílena, vytvořila už během let  „velký architektonický okruh" po celém světě – patří k nim např. Národní galerie umění v Los Angeles, Metropolitní muzeum v New Yorku, Guggenheimovo muzeum v Bilbao, Palác ve Versailles, Pražský hrad, Todai-ji buddhistický chrám v Japonsku nebo petrohradská ermitáž, kde v roce 2004 poprvé převzala toto ocenění žena – britská architektka iráckého původu Zaha Hadid.


Související stránky: http://www.pritzkerprize.com

03.05.2005 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444