Textilní tapety interiér zkrášlují i zateplují

Jednou z možností, jak ozvláštnit interiér bytu či veřejných budov jsou textilní tapety Stetap, které se vyrábějí z přírodních, zdravotně a ekologicky nezávadných surovin. Základem je bavlněné vlákno a vodou rozpustné pojivo na bázi celulózy.

Široká škála vzoruje vytvářena řadou komponentů a jejich kombinacemi (bavlna, vlna, len, viskóza, kamenná drť, různé flitry, posypy atd.) a také barevným odstínem bavlněného vlákna, který může být přírodní, bělený nebo obarvený. Tapeta se vyrábí jako sušina a po smíchání s vodou se nanáší na podkladový materiál v třímilimetrové vrstvě. Díky tomu (většinou se obdobné materiály nanášejí v jednomilimetrové vrstvě) spolehlivě překrývá nerovnosti, praskliny a spáry, pohlcuje hluk a tepelně izoluje stěny či strop. Nanáší se na stěny, stropy či jiné plochy (nejen na omítky, ale díky své vysoké přilnavosti také na betonové panely, sádrokarton, umakartová jádra, keramické obklady, olejové nátěry a další povrchy) hladítky z plexiskla či jiného plastu. Podklad musí být suchý, vyzrálý, zbavený mastnoty, nečistot, prachu a vodou rozpustných materiálů. Papírové tapety se musí předem odstranit, více vrstev malby zase oškrabat. Zbytky oškrabané malby nebo původní malbu v jedné až dvou vrstvách je nutné penetrovat, kovové součásti, které přijdou do styku s tapetou (hrany zárubní, vruty ve zdi apod.), zase nejdřív natřít kvalitním nátěrem. Totéž platí o konstrukčních prvcích z mořeného či povrchově neupraveného dřeva.
Vlastnosti bavlněného vlákna dodávají interiéru příjemnou pohodu a reprezentativní vzhled a výrazně zvyšují úroveň designu místností. Mimořádných efektů lze dosáhnoutv kombinaci s jinými materiály nebo zhotovením velkoplošných plastik a obrazů, které povyšují stěnu na výtvarné dílo. Tapeta interiér nejen zkrášluje a zůtulňuje, ale zároveň ho zatepluje a odhlučňuje. Navíc je netečná k cigaretovému kouři, takže se výborně uplatňuje na stěnách restaurací a kaváren. Používá se nejen jako celoplošný obkladový materiál stěn a stropů, ale v kombinaci s omítkou či jinými obkladovými materiály také ke zvýraznění jednotlivých částí interiérů. Vyjímá se tam, kde jsou kladeny nároky na design, ale také při rekonstrukcích objektů (překrytí různorodých podkladů, poškozených či popraskaných stěn a stropů apod). Polidšťuje a zkrášluje umakartová jádra panelových domů. Nehodí se ale na plochy přicházející do přímého kontaktu s vodou. Pro svoji vysokou schopnost pohlcovat zvuk se uplatňuje v nahrávacích studiích, prodejnách audiovizuální techniky nebo na pracovištích s vysokými nároky na soustředění. Stetapem si nechávají tapetovat stěny i příznivci kvalitní reprodukované hudby.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Pro vysokou pohltivost hluku se využívá také ve sportovních halách, kde navíc zklidňuje prostředí. Hodí se rovněž do škol, předškolních zařízení a dětských pokojů. Díky své 3 mm tloušťce totiž vytváří z ploch zdí nevšední nástěnky, do kterých si děti mohou špendlíky připevňovat svá umělecká dílka, plakáty a vzkazy. Výhodou je i to, že nevyžaduje prakticky žádnou údržbu. Odpuzuje prach a je dostatečně mechanicky odolná. Když se ušpiní, polije nebo poškodí, stačí zasažené místo důkladně provlhčit vodou, seškrábnout a opravit novou vrstvou. Tapetu lze i vysávat a kartáčovat. Zatoužíte-li po změně, také žádný problém. Materiál se může aplikovat v další vrstvě jiného vzoru nebo přemalovat běžnými malířskými prostředky. Tapetu lze i jednoduše odstranit důkladně se navlhčí, seškrábne škrabkou a zbytky pojiva se omyjí vodou. Seškrábnutý materiál lze navíc po oživení (přidání pojiva) aplikovat v jiných prostorách. Jelikož tapeta absorbuje značné množství vody, aniž by ztratila kvalitu a povyschnutí vytvářela skvrny, reguluje vlhkost vzduchu a předchází tvorbě plísní, které vznikají srážením vodní páry v prostorách s nedostatečným tepelně izolačním opláštěním. Tím optimalizuje klimatické podmínky místnosti. Stále častěji se rovněž používá k povrchové úpravě prostor zasažených plísní. Její aplikace tento problém po zlikvidování plísně dlouhodobě či trvale odstraní, zvlášť když se použiji vhodný proti plísňový přípravek, doporučený výrobcem tapety (nevhodné je např. Savo, které by svým vysokým obsahem chloru tapetu poškodilo).
Fotografie: Příklady použití textilních tapet. Archiv firmy Interierart.
08.07.2004 | tz
  • NAKLADATELSTVÍ MISE s.r.o.

    NAKLADATELSTVÍ MISE - vydavatel časopisů Interiér veřejných budov, Střechy, Fasády, Izolace a Fasády. Tyto časopisy jsou určeny především odborné stavební veřejnosti s působností po celé České republice a na Slovensku.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444