Tepelné čerpadlo, investice, která se vyplatí

U nových nebo rekonstruovaných domů s dobrou tepelnou izolací a nainstalovanými dokonale těsnícími plastovými okny je nezbytné mít trvale na zřeteli odpovídající větrání, které úzce souvisí s pohodou v bytě.

O nutnosti účinného větrání pracovišť - kanceláří, bank, obchodních center, případně výrobních hal, už dnes asi nikdo nepochybuje, stalo se naprostou samozřejmostí a je nemyslitelné nepamatovat na ně již ve fázi zpracovávání projektu. Co však zatím stejnou samozřejmostí zpravidla nebývá, je shodné uvažování o nutnosti větrat obdobným způsobem také nový či moderně rekonstruovaný rodinný dům. V zdravém bytě - zdravý vzduch
Pohoda v bytě je široký komplex vzájemně se podmiňujících prvků a zdaleka nekončí rodinnými vztahy, psychikou či promyšleným a praktickým uspořádáním interiéru. Pohoda v bytě je souborem mnoha faktorů, které zahrnují takové kategorie, jakými je například vnitřní teplota, osvětlení, úroveň hluku, vlhkost a v neposlední řadě i kvalita vzduchu.
To vše mohou uživatelé samozřejmě vnímat s různou intenzitou a mohou to také v různé míře ovlivňovat. Podstatné a dosud ne dostatečně vžité je, že mnohé z výše uvedených faktorů lze ovlivnit právě prostřednictvím větrání.
Správné větrání má, podle zásad zdravého bydlení, zajistit úplnou výměnu vzduchu v místnosti jedenkrát za dvě hodiny.
Důvodem je hromadění škodlivin. Základní a velmi nepříjemnou škodlivinou, která vytváří ideální prostředí pro vznik plísní a negativně ovlivňuje i pohodu v místnosti, je vlhkost. Je zjištěno, že optimální hodnoty relativní vlhkosti vzduchu obytné místnosti by se měly pohybovat v rozpětí od 40 do 60 % v létě a od 20 do 40 % v zimě.

Jak větrat a při tom zabránit zbytečným únikům tepla
Je známo, že větrání přináší největší úniky tepla z obytného prostoru. Není tedy škoda "špatný", ale ohřátý, vzduch z místností vypouštět jen tak bez užitku? Nebylo by možné využít zbytkového a cenného tepla, které je v něm obsaženo?
Odpověď na obě otázky je kladná. Ano, pouštět ohřátý vzduch z bytu doslova oknem ven, je škoda a nevyužít jeho zbytkového tepla je přinejmenším neekonomické.
Řešením je tepelné čerpadlo, které jako primární zdroj energie využívá odváděný teplý vzduch z obytných místností.


Princip takové čerpadla je vlastně jednoduchý: Vzduch ohřátý uvnitř bytu topným systémem, v nezanedbatelné míře i samotnými lidmi dům obývajícími a pochopitelně také nejrůznějšími procesy běžnými pro chod domácnosti, je nasáván z vedlejších místnosti do instalovaného tepelného čerpadla. V čerpadle se pak zbytková energie odčerpaného vzduchu využívá k ohřevu topné a teplé užitkové vody.
Možností je řada, poraďte se u odborníků
Tepelných čerpadel využívajících tepelnou energii vzduchu odváděného při větrání je k nám dodáváno více typů. Vždy je však vhodné obrátit se na odborníky a hledat řešení odpovídající podmínkám daného bydlení, aby se vynaložená investice opravdu plně vyplatila. Příkladem tohoto typu tepelného čerpadla je Fighter 315P, jehož topný výkon je sice jen 1,6 kW, ale jednotka má vestavěný elektrokotel o výkonu až 13,5 kW. Součástí je zásobník na ohřev vody (170 l).
Dalším výrobkem je Fighter 100P. Je to tepelné čerpadlo pro větrání a ohřev teplé užitkové vody, určené do objektů, kde se vytápění řeší jiným způsobem, např. přímotopy a tepelné čerpadlo je využito jen k větrání a přípravě TUV. Objem zásobníku je 225 l. Už při "pouhé" přípravě TUV lze zajistit pomocí tohoto čerpadla úspor 1 500 - 3 000 kWh ročně. Nejprodávanějším typem u nás je Fighter 600P, jehož konstrukce umožňuje využívat, jak teplý vzduch odváděný při větrání, tak vzduch venkovní. (Venkovní vzduch je k čerpadlu nasáván do -5 °C. Klesne-li teplota pod tuto hodnotu, uzavře se ventil venkovního vzduchu a čerpadlo pracuje pouze s vnitřním vzduchem.) Tím je zajištěna maximální efektivita provozu. Součástí Fighteru 600P je elektrická topná patrona (9 kW), sloužící jako bivalentní zdroj (elektrokotel) a dvouplášťová nádrž na teplou vodu o objemu 244 l, z toho pro TUV 189 l. Jednotka je vhodná zejména do nově rekonstruovaných bytů (nástaveb a vestaveb) a menších rodinných domů jako efektivní, moderní a ekologický zdroj vytápění a ohřevu teplé vody, zajišťující současně i účinné větrání.
Příkladem je šest tepelných čerpadel Fighter 600P v bytovém domě v Praze Troji.
16.07.2003 | Mgr. Jana Vozková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444