Teď oheň skutečně hřeje

Co může být lepší než krb? Krb s topnou vložkou. Radost z plápolajícího ohně zůstává, a navíc se v celé místnosti rozšíří útulné teplo. A když oheň zrovna nehoří, krb zůstává stále pěknou dominantou interiéru.

Když v krbu právě nehoří oheň, připomíná jen jakousi studenou díru, ze které táhne páchnoucí průvan. A když oheň hoří, je to sice jiné, ale o nic příjemnější: Otevřený oheň totiž neustále přitahuje proud studeného vzduchu a člověk, který sedí před krbem, je proto zepředu ohříván velkým žárem, zatímco jeho záda prochládají. Převážná část tepla vznikajícího při spalování přitom uniká komínem. Vyjádření v číslech: z topné energie, kterou spalované dřevo disponuje, se ve prospěch vytápěného prostoru využije jen pouhých 15 procent, zbývajících 85 procent se bez užitku promarní. Krbové kazety se vyznačují nejen podstatně vyšší efektivitou (stupeň účinnosti činí až 85 procent), ale i mnohem větším pohodlím. Obyvatelé se díky ním nemusí bát nechat oheň "o samotě", místnost se nezanáší popelem a výhřevnost krbu se mnohonásobně zvýší. Polínka krásně hoří a pokoj se plní útulným teplem.

Jak se ohřívá vzduch

Krbová kazeta je zkonstruovaná jako jakási dvoustěnná vana. Studený vzduch z místnosti přichází do kamen spodními průduchy, ohřívá se v meziprostoru o vnitřní stěny topeniště a roury výměníku tepla a pak se ohřátý vrací zpět do místnosti. Spálený vzduch proudí kolem výměníků tepla a teprve potom odchází do komína.

 

1. Dno topeniště, šamotované, litinové
2. Stěny topeniště, obložené litinovými deskami
3. Dvojité dno a stěny pro cirkulaci konvekčního vzduchu
4. Průduchy pro přístup studeného konvekčního vzduchu
5. Průduchy pro únik ohřátého konvekčního vzduchu
6. Zásobník na popel
7. Rošt
8. Zábrana proti vypadávání polínek
9. Roura výměníku tepla pro konvekční vzduch
10. Integrovaný ovladač přístupu primárního vzduchu
11. Přístup primárního vzduchu do topeniště
12. Sekundární vzduch chránící sklo dvířek před ukládáním sazí
13. Nožičky pro vyrovnání krbové kazety
14. Ochranné čelo o minimální šířce 120 mm

Kazety na míru

Konstrukce krbových kazet jsou si většinou velice podobné, liší se však svými rozměry. Při měření původního topeniště proto velmi záleží na přesnosti. Nejdříve se měří šířka a výška předního otvoru, popř. velikost postranního otvoru (jako v našem případě), potom hloubka a zadní šířka. Většina krbových topeništ má trapézový půdorys, a to se přirozeně musí brát v potaz. Zjištěné rozměry nejsou definitivním vodítkem při volbě nové krbové vložky. Kolem kazety by totiž měla být mezera o šířce 1 až 2 cm, protože materiál krbové vložky se při ohřátí rozpíná. Zohlednit se pochopitelně musí i tloušťka použité izolační vrstvy. Když objednaná krbová vložka nebude do otvoru pasovat, chyby při měření se mohou velmi prodražit. Proto je vhodné nechat krb přeměřit samotným dodavatelem, a to i v případě, že si kazetu následně vestavíte sami.

Postup montáže krbové kazety


   

1. Nejdříve se vymontuje záklopka, kterou se dosud tlumila intenzita ohně v krbu. Celý prostor krbu a přístupná část komína se důkladně vyluxují.

2. Veškerý materiál je připravený. Kolem krbu musí být dost místa pro volný pohyb nejméně dvou osob, které kazetu později zasunou na své místo. Při velikosti 60x50x50 cm může taková kazeta vážit až 80 kilogramů.

3. Izolace, kterou se musí pokrýt zadní stěna původního topeniště, se přitiskne ke zdi a sama přilne k hrubému povrchu. Vhodným materiálem je například minerální vina, která je dostatečně žáruvzdorná.

    

4. Nyní se kazeta může opatrné zasunout do krbu a vyrovnat.

5. Spáry mezi kazetou a stěnami topeniště se pečlivě utěsní minerální vlnou, aby se dutiny nemohly zanášet sazemi. Saze se totiž mohou žárem snadno vznítit a mohly by způsobit požár komína.

6. Spáry mezi bočními okraji kazety a zdivem se utěsní pruhem samolepicí těsnicí pásky z keramických vláken.

 

7. Horní spára mezi kazetou a zděným překladem krbu se nejlépe utěsňuje těsnicím lankem. Tento materiál je elastický a přizpůsobí se nepravidelnostem na povrchu zdiva. Větší otvory se uzavřou pomocí šamotové destičky a žáruvzdorné, rychleschnoucí malty.

8. Krbová kazeta se musí vyrovnat do dokonale vodorovné a svislé polohy. Provádí se to pomocí nastavitelných nožiček a vodováhy. Kazeta stojí správně, když se dvířka po otevření automaticky a pomalu uzavřou.

 

9. Úzká spára na spodní straně se utěsní žáruvzdorným tmelem. Z estetických důvodů se tímto tmelem dají přikrýt i těsnicí pásky a lanka.

10. Zkouška "ohněm" ukáže, jestli je všechno v pořádku. Když se kazeta poprvé rozehřeje, vytvoří se v ní bělavá mlha, která je průvodním jevem zahořování ochranné vrstvy. Místnost důkladně vyvětrejte - po pár hodinách už bude všechno v pořádku.

Tipy odborníků


Návštěva kominíka je nezbytná.
Kominík musí svým podpisem stvrdit, že změna topeniště nebude mít žádné negativní dopady. Kominík se musí osobně seznámit s poměry v domě a stavem původního krbu. V některých případech totiž vestavba krbové kazety nemusí být vůbec vhodná.

Pozor na skříně, regály s knihami nebo elektrické rozvody!
Krbové kazety se nevyznačují pouze vydáváním většího tepla do místnosti, ale také tím, že se samy rozpalují na značně vysokou teplotu. Když se stěna za krbem neopatří přiměřenou vrstvou dodatečné izolace, může se stát, že dojde k roztavení umělohmotné izolace elektrických kabelů nebo ke vznícení dřeva. Přímým následkem by byl pochopitelně požár.

Při výběru krbové kazety se poraďte s odborníkem.
Kompetentní pomoc při výběru vhodné krbové kazety vám může ušetřit spoustu peněz a případných potíží. Kominíci jsou nezaujatí poradci a většinou mají dobrý přehled o situaci na trhu. Opatřete si prospekty a projděte je s nimi.

Sledujte kvalitu, nikoli cenové akce!
U krbových kazet nezáleží v prvé řadě na krásném vzhledu nebo výhodné ceně, ale především na jejich kvalitě. Kazety musí splňovat příslušné normy a certifikáty. Kazety typu 1 se dají používat jen se zavřenými dvířky, kazety typu 2 i s dvířky otevřenými.

Pokud chcete krbovou kazetu vestavět sami, důkladně se obeznamte s potřebnou problematikou.
Krbové kazety se sice dodávají včetně návodů ke správné instalaci, ale tyto návody nemohou zahrnovat všechny specifické okolnosti a situace. Jednotlivé kroky montáže proto předem projděte s kominíkem. Pokud chcete mít skutečnou jistotu, že všechno proběhne hladce a že své okolí nevystavíte zbytečnému riziku, pozvěte si k montáži odborníka.

Převzato z Udělej si sám 3/2007

31.05.2007
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444