Tajemství Betlémského světla

"To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila" (Jan 1,5)

Tradice Betlémského světla začala před více než 900 lety v bouřlivé době křižáckých výprav. Mladý chlapec se zavázal jako dík za přežití válečné vřavy přinést zpět do svého rodného města plamínek věčného světla z betlémské baziliky. Po třech letech přesně o Vánocích svůj slib dodržel a oheň do města skutečně donesl.
Novodobé tradice se ujali skauti a pravidelně každý rok za pomoci železničních společností rozvážejí světlo zapálené několik dní před Vánocemi v rodišti Ježíše Krista v Betlémě. Je uchováváno podle místních podmínek na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách či u dobrovolníků, kam si pro ně přicházejí zájemci.

Co možná nevíte o svíčkách

Nejstarší dochované svíčky jsou vyrobeny z včelího vosku. Z něj se ostatně vyrábějí dodnes. Není to již ale masová výroba, jedná se spíš o výtvarné artefakty, ne právě nejlevnější. V omezeném množství je včelí vosk stále přidáván do některých parafinových směsí hlavně pro svou charakteristickou vůni. Pravý včelí vosk je snadno tvarovatelný a svíčky se z něj buď odlévají, nebo rolují z voskových pásů.
Stearinové svíce jsou vyráběny z rostlinného - palmového oleje a živočišného tuku - loje. Mají skvělou tvarovou stálost, jsou ale také dost tvrdé a zároveň křehké. Jejich hlavní předností je minimální kouřivost a vzhledem k výchozí surovině také ekologičnost. Výroba je poměrně složitá, výsledkem jsou luxusní svíce, jejichž vysoká cena odpovídá kvalitě.
Něžně zbarvené svíčky v lososovém odstínu s krajkově vypadajícím bílým dekorem. K nim v kontrastu jedna bílá kostka. Jemný sametový povrch jen podtrhuje jejich půvab. Dráždivě rafinované a přitom cudně klasické polévané svíce v barvě kardinálské červeně. Zlatý dekor potvrzuje slavnostní určení. Prosté svíce se semišovým povrchem a provázkovým dekorem. Vydrží hořet zvlášt dlouho a nekapou. Tradiční svíčka - koule s vytlačovaným motivem betlému. Poměrně složitý dekor je jen jednoduše zvírazněn přetřením bílou barvou.
Odlévané svíčky z tvrzených tuků a olejů známe jako svíčky čajové.
Největší využití měly odjakživa v sakrálním světě. Vyznačují se nízkou teplotou hoření a za studena jsou dost měkké.
Největší místo na trhu zaujímají parafínové svíčky. Tato směs hydrouhlíkatých sloučenin je složitým procesem rafinace, filtrace a hydrogenace oddělována z ropy. Výsledkem jsou složky s různým stupněm čistoty, na nichž v hlavní míře závisí kvalita pozdějšího výrobku. Možností výroby parafinových svíček je mnoho, například odlévání, vytlačování, tažení nebo lisování.
Duhové kuličky tisíce barev, lakované do vysokého lesku. Půvabné jsou samostatně, jejich kouzlo ale vynikne i ve větší skupince. Exkluzivní sada modrých svící s natíraným stříbrným dekorem. Do elegantního minimalisticky zařízeného interiéru nenajdete nic vhodnějsího. Přirozená smetanová barva parafínu, jednoduchý kapaný reliéf je zvýrazněný zlatou barvou zdůrazňující slavnostní ráz těchto svíček.

Dekorace poskytla firma Petr Pražský, Zbiroh


(Převzato z časopisu Home 12/2004)

02.12.2005 | Jana Špatzová
  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444