Světlovody ALLUX - zdravé denní světlo kdekoliv v budově

Dovést denní světlo do každé tmavé místnosti v domě je s pomocí klasických způsobů prosvětlení někdy těžko splnitelný úkol. Schodiště, chodby, kuchyně, obytné části, komory, koupelny jsou často dennímu světlu těžko přístupné - a zde se právě velmi dobře uplatňují světlovody ALLUX.

Světlovody mají tyto obecné výhody


  • efektivně osvětlí místnosti s nedostatkem denního světla
  • osvětlí i prostory, na které běžná či střešní okna nedostačují
  • zatraktivní prostory, které by nebylo možné jinak vhodně využít
  • prostor osvětlený denním světlem se stane bezpečnějším a příjemnějším
  • denní osvětlení = nejzdravější, úsporné a ekologické osvětlení
  • zachovává reálné barvy v místnosti
  • pomáhá řešit syndrom nezdravých budov
  • snižuje pocit ospalosti, celkové únavy
  • snižuje zimní depresi vyvolanou nedostatkem denního světla
  • snižuje pocit stísněnosti v jinak uzavřených prostorách bez denního světla
  • denní světlo zlepšuje imunitní systém člověka, jeho koncentraci a náladu
  • příznivě působí na pokojové rostliny

Jak se vede světlo pomocí světlovodů ALLUX


Denní světlo proniká přes průhlednou kopuli umístěnou na střeše do světlovodného tubusu s vysoce reflexní vrstvou, která světlo dále odráží do stropního difuzéru světlovodu. Stropní difuzér rovnoměrně rozptyluje denní světlo do místnosti, nedochází tak k oslnění osob, rozptylované světlo je příjemně měkké.



Velikosti (průměry) světlovodů a jejich použití


Dodáváme světlovody ALLUX o průměru 25, 35 a 55 cm. Průměr světlovodu je základním parametrem určujícím výkon světlovodu. Dále je třeba vzít v úvahu, že světlovod rozptyluje denní světlo, které je samozřejmě závislé na denní a roční době a především na počasí. Zde bych ze zkušenosti zdůraznil, že poloha České republiky je ovlivněna velkým počtem dní se zataženou oblohou, což je určitě důležité vzít v úvahu při výběru průměru světlovodu a jejich počtu.

Flexibilní a pevný tubus


Naše společnost používá flexibilní i pevné tubusy. Tak jako u ostatních produktů, obě tyto varianty mají své výhody a nevýhody.

Výhodou flexibilních tubusů je výrazně nižší cena a mnohem jednodušší montáž (lze provést i svépomocí). Omezujícím faktorem je zde maximální délka, do které lze flexibilní tubus použít. Naše společnost např. průměr světlovodu 55 cm dodává s flexibilním tubusem i do 6 metrů délky, při plné spokojenosti zákazníka. Flexibilní tubus je vyroben z polyesterové folie s metalizovaným povrchem, nejedná se tedy o hliníkové potrubí určené pro ventilaci (zákazníci si často pletou).

Výhodou pevných tubusů je vyšší odrazivost a přenos světla, který se však projeví až při větších délkách tubusů. Nevýhodou pevných tubusů je vyšší cena, nutnost použití spojovacích kolen u šikmých střech a dražší montáž (nemožnost montovat světlovod svépomocí).

Doporučujeme zákazníkům se vždy poradit s pracovníkem naší firmy, který pro vaše použití doporučí příslušný průměr a počet světlovodů a doporučí vhodný typ tubusu. Ceny světlovodů se pohybují již od 7.300,- Kč bez DPH.

Příklady využití světlovodů ALLUX – flexibilní tubus




Možnost instalace světlovodů ALLUX do všech typů střešních krytin


Používáme střešní rám s oplechováním z potahovaného hliníku (černá povrchová úprava), který lze použít na ploché i šikmé střechy s jakoukoliv střešní krytinou. Díky akrylátové kopuli dochází k maximalizaci absorpce slunečních paprsků do tubusu, na rozdíl od střešního okna, které naše společnost nepoužívá.


 

Přídavné osvětlení


Jako doplněk poskytujeme svítidlo (nosník pro úspornou žárovku), který lze zabudovat dovnitř tubusu v místě nad stropním difuzérem. Světlovod tak lze využít ve dne i v noci – slouží tedy i jako interiérové svítidlo (řešení „dva v jednom“). To je další výhoda, protože další centrální osvětlení interiéru se tak již nemusí do stropu instalovat!

Dvojitý stropní difuzér = lepší tepelná izolace


Všeobecně se uvádí, že díky uzavřenému sloupci vzduchu uvnitř tubusu má světlovod velmi dobré tepelně izolační vlastnosti. Nicméně při větších délkách světlovodného tubusu je nutno počítat s tzv.“komínovým efektem“, kdy vzduch uvnitř tubusu začíná při rozdílu teplot cirkulovat. Je to právě náš světlovod, který je vybaven „Dvojitým stropním difuzérem“, tak aby výborné tepelně izolační vlastnosti byly zachovány i v zimním období.

Světlovod ALLUX – ekologické řešení


S použitím světlovodů ALLUX získáte nejen příjemné denní osvětlení, ale i uspoříte za elektrickou energii. Ekonomická úspora je však jen jedním z faktorů ovlivňujících rozhodování o tom, zda si pořídit světlovod. A dokonce většinou není ani hlediskem nejdůležitějším. Na závěr je však na místě zdůraznit, že přirozené osvětlení má především pozitivní vliv na naše zdraví a psychiku. A dokonce prohloubí i estetický dojem z vašeho domova – barvy i povrch materiálů použitých v interiéru se v denním světle předvedou ve své plné kráse.

      

    

    

    

 

18.05.2011

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444