Světlo pro každou příležitost

Světlo je pro život nezbytné. Světelnou pohodu bychom si proto měli dopřát po celý rok a interiér bytu nebo domu prosvětlit vhodným výběrem svítidel. O rozmístnění jednotlivých svítidel doporučujeme dobře popřemýšlet už při samotné elektroinstalaci a přípravě rozvodů elektrického vedení.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Ideální volbou je využít v interiéru rozmístění různých pozičních svítidel, která poslouží v případě nutnosti k osvětlení požadovaného koutu nebo při rozsvícení více pozičních svítidel zajistíme dokonalé osvícení celé místnosti. Tímto způsobem můžeme  pracovat se světlem v celém bytě.

Například v koupelně je dobré umístit do centra stropu svítidlo, které zajistí prosvětlení celého prostoru, ale zároveň neoslňuje. Další možností umístění světla je nad zrcadlo nebo po jednom svítidle z každé strany. Na trhu najdete svítidla vhodná do koupelny s krytím proti vlhkosti.
 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Také chodba bývá svízelnou místností pro osvětlení. Přemýšlíte, zda raději použít nástěnná svítidla nebo raději stropní? Je důležité si uvědomit, k čemu nám chodba slouží. Zda je plná odkládacích ploch a úložných prostorů, kde bude potřeba dobře vidět na věci, které ukládáme nebo vytahujeme, anebo zda slouží pouze jako spojovací bod mezi jednotlivými pokoji. V prvním případě musíme zajistit, aby byla chodba osvětlena z více míst a díky tomu rovnoměrněji osvětlíme prostor a omezíme tvorbu rušivých stínů. V druhém případě postačí jedno centrální světlo, protože na papuče a věšák na kabáty uvidíme určitě.

V kuchyni si se světlem můžeme velmi dobře vyhrát. Kuchyňská linka a její kvalitní osvětlení je podstatné při přípravě jídla, stejně jako dobré suroviny. Ideální je lineární zdroj světla ať už v podobě stálice v osvětlení linek – zářivkového svítidla nebo žhavé novinky lineárního led diodového pásu. Nad jídelním stolem se bude dobře vyjímat závěsný lustřík, který při spuštění nad desku jídelního stolu bude velmi efektní.

Osvětlení obývacího pokoje je tak trošku třešinkou na dortu. Pokud si interiér vybavíte samými designérskými lahůdkami a při tom nezajistíte také efektní osvětlení prostoru, nepřinese tato jistě nákladná investice kýžený výsledek. Proto právě v obývacím pokoji více různých typů svítidel znamená lépe. Vhodná je kombinace centrálního svítidla s pozičními nástěnnými svítidly a v případě vášnivých čtenářů v rodinném kruhu nesmí chybět stojací lampa, umožňující dokonalé osvětlení knihy či časopisu.

Obývací pokoj je vhodným místem pro relaxaci po pracovním dni, ale také místem setkávání se a konverzace. Každá činnost si také vyžaduje různou intenzitu osvětlení a je škoda ochudit se o příjemně setmělý pokoj s televizním vysíláním nebo rozzářenou místnost plnou oblíbených přátel při oslavě.

Odbornou pomoc při výběru osvětlení vašeho domu či bytu vám rádi poskytnou pracovníci společnosti Palnas, která na našem trhu nabízí široké spektrum kvalitních a designově jedinečných svítidel od předních výrobců. Více informací najdete na stránkách  www.palnas.cz, jejichž prostřednictvím můžete také klást případné dotazy.

26.11.2010

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444