Svět kávy, čaje a čokolády

Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Než exotické nápoje, které se do Evropy dostaly jako jeden z výsledků zámořských výprav, sestoupily z piedestalu vzácnosti a jejich pití se stalo vcelku všední záležitostí, byly především výsadou šlechtických salónů. Pro jejich podávání byly vytvořeny nové typy nádobí, jejich konzumace ovlivnila kulturu stolování, jejich postupné šíření dalo vznik novým společenským zvyklostem a později, to především díky vzniku a oblibě veřejných kaváren a čajoven, byly i jedním z průvodních jevů zásadních společenských změn.

Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

O tom všem, ale především o tom, kolik obdivuhodné krásy, designérské vynalézavosti i řemeslné dovednosti na evropské stoly pití těchto lahodných nápojů přineslo, vypovídá výstava, kterou můžete až do konce září 2006 vidět v kočárovně státního zámku Vranova nad Dyjí. Pod názvem Káva, čaj, čokoláda ve šlechtickém salonu představuje vybrané exponáty z mobiliáře památkových objektů na Moravě a předměty z muzejních a galerijních sbírek. Nápojové nádobí jemně doplňuje tematický výběr obrazů, nábytku a drobných detailů. Vznikla tak atraktivní instalace, která přibližuje atmosféru chvil, kdy ve šlechtických salonech zacinkaly podnosy s nádhernými soupravami a zavonělo to zde kávou, čajem či čokoládou.
Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Výstava tedy jednak zpřístupňuje sbírkové bohatství památkových objektů, z něhož část bývá očím veřejnosti skryta, jednak velmi příjemnou formou vypráví o tom, jak u nás kultura pití exotických nápojů v 18. a 19. století vypadala. Zohledňuje časová a typologická hlediska a představuje nádobí od originálů dovážených na šlechtická sídla z Orientu, přes soubory vyrobené v proslulých evropských dílnách, které se jimi inspirovaly, přes typicky rokokové tvary a výzdobu až po biedermeier a druhé rokoko.


Setkávají se zde Čína, Japonsko, Vídeň, Míšeň, anglické ale i zdejší, vranovské výrobky, porcelán, kamenina, keramika, stříbro, cín i měď, nejrůznější styly i technologie zdobení, aby vytvořily poutavou exkurzi do jednoho ze zajímavých témat dějin uměleckých řemesel. Více se o něm můžete dovědět i z nevelkého katalogu, který byl k výstavě vydán a v němž najdete kromě soupisu exponátů také zajímavé čtení o původu a historii konzumace kávy, čaje a čokolády.

Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Pokud máte rádi krásné věci a patříte k těm, pro něž bývá chvilka nad šálkem voňavého nápoje příjemným malým obřadem, nenechte si výstavu v kočárovně vranovského zámku ujít.

Stejně jako v případě všech předchozích pravidelných sezónních výstav, které se tu od roku 1999 konaly, jde o velmi pečlivě připravenou expozici, která je zpestřením pro návštěvníky zámku a zároveň přispívá k jedinečné a kultivované atmosféře, s níž se zde vždy setkávají.

 

bydlinek
 
Co se dočetl Bydlínek
PhDr. Alena Křížová shromáždila v katalogu k výstavě řadu opravdu zajímavých a málo známých poznatků. Věděli jste např. že instantní káva byla vynalezena už na přelomu 19. a 20. století? Uplatnila se prý však až v první světové válce, kdy se její rychlá příprava osvědčila ve vojenských kuchyních. Mírumilovný Bydlínek si teď do svého oblíbeného šálku po babičce připravuje raději "turka".

 

 

02.08.2006 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444