Švestkové čatní

Indické čatní je chuťová přísada, kterou z Indie přivezli do Evropy Angličané a její název přepisovali jako chatney nebo chutney. Tato dobrota se z mnoha různých ingrediencí a různými způsoby vyrábí i v zemi svého původu. V Evropě si čatní brzy získalo oblibu a množství variací se ještě rozšířilo. Jeho základem se tu staly také zdejší plody - jablka, broskve, meruňky, nedozrálá rajčata nebo třeba rebarbora. Máte-li právě doma mísu dobrých vyzrálých švestek, zkuste čatní švestkové.

Ingredience
1 kg vypeckovaných švestek
3 - 4 nakrájené červené cibule
6 stroužků česneku nakrájeného na jemné plátky
hrst opraných a předem ve vodě namočených rozinek
250 ml červeného vinného octa
350 g krystalového cukru
1 lžíce kurkumy
2 lžičky sušeného zázvoru
2 - 3 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 drobně pokrájené chilli papričky nebo 2 lžičky sušeného chilli

Příprava
Švestky nakrájíme na kousky, všechny ingredience vložíme do většího hrnce a důkladně promícháme. Máte-li rádi ostřejší chutě, množství chilli můžete zvýšit. Směs vaříme nepřikrytou za občasného míchání na mírném ohni asi 45 minut, až se vše rozvaří. Mezitím si připravíme dobře vymyté a osušené sklenice s víčky a horké hotové čatní do nich rozdělíme. Poté sterilujeme asi 10 minut při 80 - 90 stupních. Sterilovat lze i v elektrické troubě.
Některé druhy čatní dobře doplňují i vegetariánské a veganské pokrmy, toto švestkové se ale hodí spíš k masům - grilovaným nebo pečeným.


Švestek, které jste právě sklidili, ani po přípravě čatní mnoho neubylo? Vyzkoušejte ještě jiný recept na jejich využití:
Kuřecí rolky s omáčkou z čerstvých švestek

Pokud byste si chtěli připravit čatní z broskví, návod najdete zde:
Broskve jsou stále populární ovoce
15.09.2023 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444