Ústřední expozici výstavy v hlavním pavilonu A dali její autoři název „Zářivé plody léta“. Pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy se v ní špičkovými výpěstky představí nejlepší čeští a moravští pěstitelé ovoce a zeleniny. Návštěvníci zde budou moci obdivovat také přehlídku různých odrůd chryzantém a zajímavé exponáty soutěže v aranžování květin vyhlášené Svazem květinářů a floristů - letos půjde o dekoraci podzimní zahradní slavnosti. Ovocným školkařským výpěstkům pořadatelé vyhradili venkovní plochy výstaviště u pavilonů A a E.
Znáte kdouli a oskeruši?
Velmi přitažlivými expozicemi a bohatým programem zaplní pavilon G členové Českého zahrádkářského svazu. Zahrádkáři chtějí, mimo jiné, blíže představit veřejnosti méně známé druhy ovoce - kdouli, a zejména jeřáb - oskeruši, a to jak ve formě stromků, tak i produktů z plodů, které jsou odpradávna využívány jako bohatý zdroj vitaminu C a minerálních látek. Olomoučtí zahrádkáři připravují k 70. výročí vzniku své organizace speciální „hanáckou“ expozici. Další z výstavek budou věnovány zpěvnému i užitečnému zahradnímu ptactvu a vývoji šlechtění zajímavých odrůd ovoce. Opět se bude soutěžit o nejlepší nakládačky a svými úspěchy se přijedou pochlubit mladí pěstitelé, včelaři a houbaři s mykologickou poradnou. Návštěvníci „zahrádkářského“ pavilonu se budou moci těšit na skvělý moravský burčák a ochutnávku vín.
Pavilon H a exteriéry výstaviště budou tradičně patřit Podzimním zahradnickým trhům s nabídkou květin, zeleniny, ovoce, okrasných a ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Zájemcům budou otevřeny sbírkové skleníky a botanická zahrada výstaviště.
Dobroty z domova i ze světa
V pavilonech E a na galerii pavilonu A bude probíhat 11. festival gastronomie a nápojů OLIMA, akce zaměřená na propagaci kvalitní produkce a služeb domácích potravinářských firem. Pořadatelé připravují pro návštěvníky velký RM Gastro Cup s kuchařskými, barmanskými a cukrářskými soutěžemi a soutěží o nejlepšího výčepního, nebudou chybět ochutnávky pro návštěvníky, ani oblíbené ukázky dekorativního vyřezávání a aranžování zeleniny a ovoce. Novinkou letošního festivalu budou dny polské a mexické kuchyně.
Festival OLIMA doprovází 3. ročník soutěžní přehlídky ovocných destilátů FLORA KOŠT, určený drobným i větším výrobcům kvalitních pálenek z ovoce. Titul Champion Flora koštu 2006 patří na základě rozhodnutí odborné komise, která vzorky vyhodnotila již 22.září, hruškovici, ročník 2005. Vítězný pohár a cenu v podobě zahradního grilu převezme v sobotu 7. října v rámci zábavného programu festivalu OLIMA autor chutného padesátiprocentního moku - „palič“ Aleš Libotovský z Hřibin - Ledské na Královéhradecku. Cenu Unie destilatérů ČR obdržela za nejlepší kolekci přihlášených vzorků Pálenice Jílové u Prahy – Radlík (tato pálenice je i historicky prvním vítězem soutěže Flora košt - v roce 2004 v ní zvítězila s pálenkou z bílých hroznů). Ocenění si z výstaviště odnesou i vítězové jednotlivých hodnocených kategorií - výrobci nejlepší slivovice, višňovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice, vínovice, hruškovice, broskvovice. V kategorii „ostatní“ si ocenění za malinovici odnese opět Pálenice Jílová - Radlík.
Další informace najdete na stránkách www.flora-ol.cz