Sváteční osvětlení

Čas Vánoc je časem světélek. Svítí vánoční stromek, svíce ve svícnech. Několik nápadů na téma světelné řetězy a čajové svíčky však můžete používat i po skončení vánočních svátků. Podívejte se, co všechno jsme pro vás sesbírali, a nechte se strhnout a inspirovat.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
K tomuto nápadu nás inspiroval papírový sáček z nákupního centra: Ten náš vyrobíme ze dvou velkých archů papíru (A3) se zajímavou strukturou (např. ručně dělaný papír z obchodu s výtvarnými potřebami. Oba archy nejdříve slepíme po podélných stranách, aby vznikla trubice, a potom je skládáme a lepíme tak, jak je vyobrazeno na fotografiích A až F. Dno pytlíku by mělo mít rozměry 35 x 20 cm, aby se do něj dobře vešel dřevěný podstavec se světelným řetězem.
Jednodušeji to prostě nejde:
Pouzdro se závitem našroubujte na spodní část žárovkové objímky (koupíte ji v elektroobchodu). Celek zasuňte závitem do otvoru v květináči a zevnitř na závit našroubujte kontramatici. Protáhněte kabel a upevněte jej v objímce. Všechno dobře utáhněte, zašroubujte žárovku. Lampičku postavte za bílý slunečník nebo deštník.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
K tomuto nápadu potřebujete zlacený, starožitně působící obrazový rám. Z tenkých borových lišt vyrobíte druhý rám, který pasuje do drážek v obrazovém rámu, a napnete na něj japonský papír (z obchodu s výtvarnými potřebami). Jako zdroj světla v tomto případě poslouží opět světelný řetěz, který ovinete kolem níže vyobrazeného dřevěného "lešení". Rada: Velký výběr starožitně vyhlížejících obrazových rámů najdete ve velkých obchodech s nábytkem.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Svítidlo a la stojan na láhve s vínem:
Z pouhých tří MDF-prkének, jejichž rozměry závisí na velikosti použitých lahví, se zhotoví základní lešení. Otvory pro hrdla lahví vyvrtejte Forstnerovým vrtákem o průměru 35 mm. Následně dejte do každé láhve světelný řetěz s nejvýše 20 světélky. Láhve zavěste a všechno propojte se zásuvkou.
Jak vyrobit "lešení"
K výrobě dřevěného lešení potřebujete: čtyři kusy borové nebo smrkové lišty (1x1 cm), rychleschnoucí lepidlo na dřevo a několik stahovacích svorek. Když je lešení slepené, oviňte kolem něj světelný řetěz (až 50 žároviček. Aby světelný řetěz nesklouzl, můžete jej přichytit lepicí páskou nebo kouskem drátu.
15.12.2003 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444