Styly vašeho domova 3.

Stylový nábytek, nábytek s tradicí, nevychází z módy. Svou pevnou pozici má vybudovanou na nestárnoucí kráse, fantazii řemeslníků, jejich výrobním mistrovství a nostalgickém duchu starých časů.

Cosi magického a vznešeně klidného je v nábytku epochy biedermeieru, empíru či klasických anglických interiérů. Nekvalitní napodobeniny stylového nábytku či doplňků však působí levně a nevkusně.

Stylový nábytek vynikne ve větším prostoru, ale za jistých okolností dokáže vytvořit příjemnou domáckou atmosféru i v běžném bytě. Kvalitní stylový nábytek je dražší, protože je vyroben z masivního dřeva, s povrchem upraveným několikanásobným precizním lakováním. Detaily starožitného nábytku nesou pečeť filigránské práce truhlářů, řezbářů a čalouníků, nezřídka se použily náročné dřevařské techniky jako intarzie či inkrustace.

Typickými zařizovacími prvky jsou vitríny, zasklené knihovny, masivní psací stoly, "chaise longue", stolky se židlemi na posezení u kávy nebo čaje. Čalounění je vyhotoveno vždy z kvalitní látky nebo kůže, záclony a závěsy z těžkých látek - ze sametu či z brokátu - mívají složité ornamentální vzory a syté odstíny bordó, zlaté, tmavomodré nebo tmavozelené, podlahu z dřevěných parket doplňují perské koberce. Stylový interiér je bohatý na dobové obrazy a doplňky z porcelánu, křišťálu nebo stříbra.

Převzato z časopisu Home 12/2004

 

Text: Viera Struhařová

Foto: Archiv autorky, redakce a firem Donate a Hiltra 

03.01.2007 | Viera Struhařová
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444