Styly vašeho domova 1.

Teoretikové bytové kultury dospívají k názoru, a lze s nimi jen souhlasit, že nikdy předtím nebyla bytová kultura tak mnohotvárná, jako je v současnosti. Nikdy předtím na ni nepůsobilo tolik vlivů, idejí, impresí, stylů.

Dům dnešního středoevropana je obrazně řečeno domem cestovatele - stěží pro něj určit jeden dominující styl či trend. Styly bytové kultury můžeme v zásadě rozdělit na tři základní skupiny - tradiční, moderní a venkovský styl. Přitom každý z nich má několik podskupin, s jemnými stylovými odlišnostmi a specifickými úhly pohledů. Jednotlivé styly často přecházejí jeden do druhého, prolínají se a vytvářejí nové, zajímavé a netradiční varianty. Například moderní styl může znamenat stejně tak avantgardu, pestrý barevný svět i směs starého a nového. Venkovský styl se může chápat jako přírodní, romantický či spojený s etnickými nebo koloniálními prvky.
 
Dnešní svět bytové kultury se vyznačuje soužitím těchto rozdílných stylů. Dává tím neomezené možnosti k vytvoření svého vlastního domova a tím i ke zkvalitnění našeho života a životního stylu. Důležité je hlavně důkladně si promyslet a zvážit, který styl zařízení nejvíce vyhovuje našemu naturelu, protože vkus člověka podmiňují rozličné faktory - vrozená dispozice pro estetiku, prostředí, v němž vyrůstal, i získané životní zkušenosti. Kombinování stylů je sice možné, ale je při tom potřebný velmi citlivý přístup a mimořádně vysoká dávka fantazie, takže ve všeobecnosti nejjistější cestou je zůstat v jednom prostoru věrný jednomu stylu.
 
Avantgarda: avantgardní nábytek se pokouší o nové progresivní prvky, experimentuje a snaží se objevovat nové výrazové možnosti, formy a materiály. Cool - věcný minimalizmus: tento chladný a strohý styl je zástupcem minimalizmu hlavně v jasných geometrických formách a studených barvách jen částečně oživených teplými odstíny. Staronová harmonie: decentní včlenění originálního kusu starožitného nábytku, židle pana Thoneta nebo klasika Bauhausu, do moderního interiéru může udělat divy. Pestrý styl: kdo touží po veselém interiéru a chce vyhlásit boj fádnosti, v tomto barevném stylu má dovoleno téměř všechno. Svítivá zelená s jasnou žlutou, oranžová s červenou a bílou... pestrobarevný koktejl potahů, polštářů, závěsů a nábytku.
 
Krása dnešního moderního interiéru a prvků jeho zařízení je obalem promyšlené funkce, resp. multifunkčnosti. Je to styl, který můžeme označit přívlastky nadčasový a minimalistický. Typické jsou pro něj například netradiční kombinace materiálů, v nevtíravém souzvuku v něm mohou koexistovat rotangové (ratanové) lehátko, jednoduchý dřevěný regál a skleněný stolek. Charakterizuje ho tvarová lehkost, jasnost až strohost, typické jsou základní pravoúhlé, kruhové a oválné tvary. Zároveň platí, že jednoduché formy vyžadují dokonalejší řemeslné zpracování výrobku a kvalitnější materiály, proto je tato jednoduchost často dražší.
 
Aktuální trendy povrchových úprav přiznávají na dýhách dezén dřeva i s kontrastem světlých a tmavých odstínů typickým pro exotické druhy. Doplňuje je chróm, lesklý a matný hliník, transparentní, pískované či barevné sklo. Policové, skříňkové a regálové systémy se navrhují spíše v horizontálních liniích, opticky odlehčené, s elegantními nožičkami. U sedacího nábytku se klade důraz na kvalitní relaxační sezení s možností změny. Posuvné stěny, nízké stolky, paravány a polštáře přinášejí do moderního interiéru závan exotiky a prvky, které čerpají z tradičního tvarosloví a barevnosti japonských interiérů. Prostřednictvím nich ve stylu minimalizmu promlouvá k Evropanům typicky východní proměnlivý prostor. Stěny jsou většinou bílé, aktuálním trendem je barevné zvýraznění jedné stěny, případně strukturované omítky. Podlahy ze dřeva, laminátu či keramiky se oživují kusovými koberci, záclony a závěsy "tón v tónu" jsou vzdušné, decentně vzorované. Minimalistické ztvárnění interiéru používá doplňky s mírou, s dekorativní i užitkovou funkcí, nevyjímaje pokojové rostliny jako estetické solitéry. Důraz se klade i na osvětlení prostoru a osvětlovací tělesa z hlediska jejich funkce i designu. Jakýmisi podskupinami moderního stylu se svými stylovými odlišnostmi jsou avantgarda, styl Cool - věcný minimalizmus, pestrý styl a i staronová harmonie - směs nového a starého.

Pokračování příště...
Převzato z časopisu Home 12/2004

 

Text: Viera Struhařová

Foto: Archiv autorky, redakce a firem Donate a Hitra 

20.12.2006 | Viera Struhařová
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444