Studium architektury aneb šestiletý blázinec

Ateliér D - prostor, vytvořený na míru architektům, foceno při odevzdání ateliérových projektů (Michal Janata)

Ateliér D - prostor, vytvořený na míru architektům, foceno při odevzdání ateliérových projektů (Michal Janata)

Architektura. Honosný název pro krásné a ušlechtilé povolání. Pro jedno z nejstarších povolání vůbec. Znamená prostor, ve kterém žijeme, a to od konceptů velkých měst až po nejmenší detaily klik, zapalovačů či designu písmenek, která zrovna čtete.

Jak jsem si to představovala
 
Maximální soustředění při lepení modelu
krovu
 
 
Aktivně se zapojovat do vytváření okolního prostředí byl vždycky můj sen. Vytvořit něco, co bude lidem na očích. Budou to vnímat, kritizovat, nenávidět i milovat. I když uznávám, že dalšími argumenty mých sympatií bylo vstávání minimálně v devět nebo později a nejdelší titul (zkratka Ing. arch. mi v dětství zkrátka přišla důležitější než kratší Ing. nebo Mgr.). S tím vstáváním mi bohužel nikdo nevysvětlil, jak to bude vypadat ve skutečnosti. V roce 2009 jsem úspěšně složila přijímací zkoušky na architekturu „na stavárně" v Praze. A tím moje šestileté bdění, ale i opravdový zápal do studia započaly.

Co mě čeká a nemine
Obor architektura a stavitelství je rozdělen na čtyřleté bakalářské a dvouleté navazující magisterské studium. Škola sídlí v Dejvicích, kde sdílíme společné prostory s ostatními obory na Fakultě stavební. Nejvíce času však trávíme v Ateliéru D, společném prostoru, který je určen výuce ateliéru a přizpůsoben práci architektů díky skvěle vybavené modelovně počítačům. Prostor je variabilní, konají se zde také přednášky, konference a nově také koncerty.
 
Architekti si prakticky zkouší bezbariérové řešení  
na jednom z workshopů v atriu Fakulty stavební
 
Ateliér a zase ateliér
Ono pořádné čarování s časem začíná na našem oboru až ve druháku, kdy musíme skloubit práci do ateliéru s ostatními technickými a architektonickými předměty. V každém z nich máme za úkol vypracovat seminárku z daného oboru či dostáváme dílčí úkoly na další týden. Nejvíce času tedy věnujeme škole během semestru. Hlavním předmětem se od druhého ročníku stává ateliér s různými tématy, od architektonické kompozice přes bytové domy, občanské stavby až k rodinnému domu, který zakončuje 4 roky bakalářského studia. V magisterském navazujícím programu se dále věnujeme interiérům, urbanismu, větším komplexům a dalším projektům.
Procitnutí
 
Společný projekt Ateliéru architektonické  
kompozice, cílem je naučit se pracovat s
prostorem,  pocity a vyjádřit myšlenku
(2. ročník)
 
Jako malá jsem si naivně myslela, že nakreslit takový „barák" bude zábavná banalita, když však na architektonickou myšlenku nabalíte statické požadavky, konstrukční zásady, přizpůsobíte ji technickému zařízení, vezmete v potaz ekologickou a ekonomickou stránku a další a další kritéria, zjistíte, že estetická stránka je v práci architekta pouhou třešničkou na dortu. Dobrá architektura, to není jen krása na pohled. Je to perfektní skloubení technické a estetické stránky. Navíc dobrý nápad se může dostavit hned, někdy však na něj čekáte i několik týdnů. Největším nepřítelem architekta je logicky čas (a tabulka „Program neodpovídá"), největším kamarádem AutoCAD či ArchiCAD a „vizínky".
Když se blíží zkouškové
Semestr vždy nějakým způsobem doklepeme do zápočtového týdne, kdy zmiňované práce odevzdáme a získáváme za ně zápočty, nutné k následujícím zkouškám. Krizová doba nastává v lednu či v květnu, první týdny ve zkouškovém období před odevzdáním ateliérů. To je ale na delší povídání, o tom tedy zase až příště. :)
 
Výstava našich kreseb v zemědělském muzeu
(2. ročník)
 
 
 
Finální plachta ateliérové tvorby,
čekající na známku (já spím někde vedle
na stole)
 
18.02.2013 | Soňa Formanová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444