Studentský design - dvě v jedné

Národní cena za studentský design - Lampa Wireless, Ondřej Václavík, VŠUP, Katedra designu Zlín

Národní cena za studentský design - Lampa Wireless, Ondřej Václavík, VŠUP, Katedra designu Zlín

Výstava v galerii Design centra ČR

Na téměř tří desítkách středních a vysokých škol v České republice v současné době existují fakulty, katedry, ateliéry či oddělení, v nichž se vzdělávají budoucí tvůrci průmyslového či grafického designu, designového skla, keramiky a porcelánu, textilní a bytoví návrháři, designéři nábytku, oděvů a obuvi a dalších oborů spjatých s produktovým designem. Na jejich talentu, schopnostech a píli, ale i průbojnosti a příležitostech závisí budoucnost českého designu, tedy i to, zda a nakolik vkusnými, chytrými a praktickými výrobky každodenní potřeby budeme obklopováni.

Vynikající studentský design - Čajová souprava, Ondřej pospíšil, Střední průmyslová škola keramická Karlovy Vary

Národní cena za studentský design - Lampa Wireless, Ondřej Václavík, VŠUP, Katedra designu Zlín

Vše nasvědčuje tomu, že obor, který má v naší zemi svoji tradici, byť přerušovaně respektovanou, se v posledních letech začíná poměrně utěšeně rozvíjet, že vedle etablovaných designérů se objevuje řada mladých talentů přinášejících nové, odvážné nápady. Úroveň jejich výsledků, jak potvrzují odborníci, se výrazně zvyšuje a snese srovnání s výsledky studentů v zahraničí. Je to stav potěšující; cesta kvalitního designu do běžného života lidí, kde je jeho pravé místo, je ale daleká a náročná a dobrý design se na ní neobejde bez pomoci. Jednou z významných podpůrných možností je vzájemná konfrontace, díky níž si mohou talenty ověřit své schopnosti a dostávají příležitost porovnávat, další velmi podstatnou možností je prezentace na veřejnosti. 


Podpora rozvoje kvalitního designu je jedním z úkolů Design centra České republiky, které je už od svého založení mj. vyhlašovatelem nebo spoluvyhlašovatelem řady soutěží v tomto oboru. Národní soutěž Studentský design patří k nejmladším z nich. Je určena studentům středních a vysokých škol, kteří v ní mohou prezentovat své školní práce v podobě vizí, konceptů, prototypů i finálních výrobků. V roce 2006 v ní bylo oceněno 25 ze 176 soutěžních prací, nejlepší z nich - Wireless Lamp Ondřeje Václavíka - získala Národní cenu za studentský design.

Vynikající studentský design - Lázeňské pohárky, Lenka Malíská, UJEP v Ústí nad Labem

Národní cena za studentský design - Lampa Wireless, Ondřej Václavík, VŠUP, Katedra designu Zlín

Sté výročí narození jedné z nejvýznamnějších osobností českého nábytkového designu - prof. Jindřicha Halabaly - se před třemi lety ve slovenském Zvolenu stalo podnětem k založení specializované mezinárodní soutěžní přehlídky studentských prací o Cenu profesora Jindřicha Halabaly


Profesor Halabala proslul především díky svému působení v UP závodech v Brně, jejichž produkci ovlivňoval jako designér i manažer od konce 20. let minulého století až do roku 1946, kdy firma jako soukromý podnik zanikla. Obrovský význam má ale také to období jeho života, kdy působil jako pedagog, především na Vysoké škole lesnicko-dřevařské ve Zvolenu, kde zavedl do výuky obor nábytkového designu. Cena profesora Halabaly je udělována v kategorii Nábytkový design, Design dřevařských výrobků a Interiérový design. Ústav nábytku, designu a bydlení Mendelovy zemědělské a lesnické fakulty v Brně pořádal loni už druhý ročník této studentské soutěžní přehlídky, které se zúčastnilo celkem 5 vysokých škol z České a Slovenské republiky.

Cena profesora Jindřicha Halabaly - Židle Chiara, Jana Kamenská, DFTU Zvolen

Národní cena za studentský design - Lampa Wireless, Ondřej Václavík, VŠUP, Katedra designu Zlín

Výsledky obou zmíněných soutěží - vybrané práce z klání o Cenu profesora Halabaly a oceněné práce z národní soutěže Studentský design 2006 - se nyní setkávají na jedné výstavě v prostorách brněnské galerie Design centra ČR, nejen jako důkaz dobré úrovně výuky designu na českých a slovenských školách, ale také jako přehlídka invence, kreativity, kvalitního řemesla a sofistikovaných řešení, o nichž snad můžeme doufat, že dojdou svého uplatnění a budou nás v hojnějším počtu obklopovat i v životě. 


Výstava potrvá do 25. února 2007.

17.01.2007 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444