Studentský design 2005 v Mozarteu

Jan Čtvrtníček: Koxy

Jan Čtvrtníček: Koxy

Práce studentů a čerstvých absolventů českých škol zaměřených na design výrazně obohatily uplynulých patnáct ročníků soutěže Vynikající výrobek roku. Jejich prezentace se v posledních letech objevují např. také v nekomerčních částech expozic veletrhů a výstav zaměřených na bydlení, kde přitahují zájem veřejnosti. V oborech sklo, porcelán, keramika a interiér proběhlo už osm ročníků soutěže Studentský design, s jejímiž výsledky se každoročně setkávali návštěvníci veletrhu Tendence. Uplatnění nových designérských nápadů ve výrobě však za potenciálem  mladých tvůrců stále zaostává.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Jan Škola: Štípací mimoosé kleště

Tento fakt je jedním z důvodů, proč Design centrum ČR ve spolupráci s  Veletržní správou Terinvest, spol. s r.o., vyhlásilo pod  názvem Studentský design 2005 první ročník  samostatné soutěže ve všech  designérských oborech. Tento projekt navazuje  na kategorii studentských prací soutěže Vynikající výrobek roku i na soutěž Studentský design. Hlavním kritériem je nekonvenčnost a objevitelský přístup k designu. Cílem je snaha podpořit nové neobvyklé podněty v designérské tvorbě a učinit je jednou ze samozřejmých součástí ambic výrobců.  

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Michal Holokáč: Obytná buňka

Minulý týden tak byli na vernisáži stejnojmenné výstavy, která je instalovaná v pražské galerii Design centra ČR, vyhlášeni vítězové této soutěže.  Osvěžující expozice v Mozarteu na Jungmannově ulici představuje zájemcům z řad veřejnosti několik desítek zúčastněných prací. Jedenáct z nich získalo ocenění Dobrý studentský design a osm Vynikající studentský design. Národní cena za studentský design pro rok 2005 byla udělena Janu Čtvrtníčkovi, dnes už absolventu VŠUP v Praze, jehož čalouněný nábytek Koxy patří k výjimkám, které již našly svého výrobce – mminteriér Luhačovice.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Veronika Loušová: Interiér bez bariér

Realizovaným projektem je i jeden z výrazných exponátů výstavy Interiér bez bariér (výrobce Nábytek Profil), nábytkový program pro vozíčkáře, za nějž Veronika Loušová, dnes rovněž absolventka VŠUP, získala ocenění Vynikající studentský design. Tento nábytek patří k dokladům zájmu mladých designérů o potřeby minoritních skupin, který jsme mohli poznat např. i letos na jaře na jednom z projektů přehlídky Art&Interior Design do tmy. 

Výstava v Mozarteu je přístupna do konce prázdnin,  všechny vítězné práce této soutěže související s vybavením interiérů můžete ale vidět začátkem října na veletrhu Tendence 2005, jehož pořadatel Terinvest na prvním ročníku soutěže Studentský design rovněž spolupracoval.


									
25.07.2005 | Svatava Morávková
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.

  • Terinvest s.r.o.

    Společnost TERINVEST je jedním z největších organizátorů veletrhů v České republice. Veletrhy se konají především v Praze na Výstavišti Praha Holešovice. Největší veletrh AMPER se koná na Výstavišti v Brně. Veletržní správa nabízí zajištění účasti na veletrzích v ČR i v zahraničí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444