Ingredience ½ kg hladké mouky 30 dkg tuku IVA 4 dkg droždí cukr 2 vejce 4 lžíce mléka jablka cukr skořice |
Postup Udělat kvásek: s cukrem rozmícháme droždí s malým množstvím cukru a mléka. Na vál prosejeme mouku, tuk si nastrouhám na struhadle s velkými oky, lépe se těsto prodělává. Do středu přidáme kvásek a dvě vajíčka. Uděláme bochník a na ½ hodiny dáme do studené vody. Pak těsto vyndáme na cedník a nožem si ho rozdělíme na čtyři díly. Zatím si připravíme nastrouhaná jablka s cukrem a mletou skořicí. Rozdělíme nožem na čtyři díly. Na plech si dáme pečící papír. Udělat 4 záviny a potřít rozehřátým máslem nebo Herou a dát do zahřáté trouby. Je moc chutné záviny potřít ještě jednou po vyjmutí z trouby. Peču na 150 stupňů do zrůžovění. |
Štrúdl od mojí mámy
K podzimu jednoznačně patří jablečný štrúdl. Právě vůně skořice se v podzimním období našimi kuchyněmi line nejčastěji. Recept na tradiční štrúdl nám zaslala čtenářka Jana.