Stromeček na vyšší úrovni

Pokud jste celý rok nezlobili a právem očekáváte bohatou nadílku od Ježíška, pak jistě oceníte náš podstavec pod stromeček, kam se vejde spousta malých i větších vánočních překvapení.

Kam jenom se všemi těmi dárky? Chcete-li mít všechny balíčky hezky pod stromečkem, aniž by tvořily nepřehlednou haldu, použijte náš třídílný podstavec s velkým úložným prostorem na vánoční nadílku.

Výšku poschodí (v našem případě 30 cm) můžete samozřejmě měnit podle počtu členů rodiny a velikosti dárků. Stavba tříposchoďového podstavce bez zdobení zabere zhruba 3,5 hodiny (včetně zdobení počítejte zhruba s 15 hodinami).

Jde to i bez příkras

Pokud netrváte na zlatém dekoru, aplikace jednoduše vynechejte. Štědrovečerní atmosféra bude dokonalá i tak.

Horní patro má u země mezi nohami navíc ještě vloženou lištu, dolní patra stojí volně.


 Se šablonou to jde rychleji
Zhotovení celkem 24 nožiček vyžaduje trpělivost. Doporučujeme pracovat podle šablony. Nákres ze čtvercové sítě na straně 7 přeneste na zbytek dřeva a vyřízněte do požadovaného tvaru. Jeden čtverec odpovídá rozměru 5x5 cm. Obkreslování podle šablony je snadné a hlavně rychlé. Totéž platí i pro aplikace z překližky (viz foto č. 4 a následující).

1. Obrysy nožiček obkreslíme podle šablony a vyřízneme přímočarou pilou osazenou listem na vyřezávání kontur (viz také Servis dole).
2. Nožičky se skládají ze dvou bočnic a víčka. Nespojujeme je šrouby, ale tupě sklížíme. Bočnice, které se dotýkají jen hranami, sklížíme přes dřevěnou tyč o průřezu 1 x1 cm.
3. Desku stolu v rozích zešikmíme (délka strany trojúhelníku je 5 cm).
4. Aplikace vyřezáváme spirálovým listem.
5. Zlatou barvu nanášíme štětcem, na hrany stolu použijeme raději kousek hadříku.
6. Lakovacím klihem vše slepíme a zafixujeme pomocí svěradel.

 Nožičky připevníme pomocí šroubů do dřeva zespodu k desce stolu (bez klihu). Po Vánocích se všechny tři díly jednoduše složí do sebe, aby nezabíraly místo.

TIP
Starý trik, jak dát červenému nátěru větší hloubku: Nejdříve naneste jako obvykle základní nátěr. Jakmile zaschne, přetřete jej černou lakovou barvou a teprve na ni (samozřejmě po zaschnutí) naneste finální červený nátěr.

 

SERVIS
CO JE ..... ?

SPIRÁLOVÝ LIST
je několik lupenkových listů stočených podélně do sebe. Díky tomu je během řezání v akci vždy několik zubů současně ve všech směrech. Řez sice není tak čistý, ale vedení pily je flexibilnější, takže lze jednodušeji vyřezávat
i drobné kontury.

 

 

 

 

LIST NA KONTURY DO PŘÍMOČARÉ PILY
je skutečný specialista na zatáčky a serpentiny. Má zuby z obou stran. Přední zuby zajišťují správný řez kupředu, zatímco zadní prořezávají listu manévrovací prostor, aby se mohl obratně otáčet i ve složitých konturách.

 

 

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 12/2008.

12.12.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444