Středoškolské stáže na vysoké škole

Výuka v ateliéru (Foto: Lenka Svobodová)

Výuka v ateliéru (Foto: Lenka Svobodová)

Jsi studentem nebo studentkou střední školy, ať už se jedná o gymnázium či stavební průmyslovku, a rád by sis vyzkoušel, co znamená být vysokoškolákem? Uvažuješ o studiu na ČVUT v Praze? Zajímá tě architektura, stavitelství, statika nebo dopravní stavby? Moc o tom nevíš a lákalo by tě dozvědět se více než jen číst nějaké odstavce na letácích jednotlivých vysokých škol? Bojíš se, že se důsledně připravíš na přijímací zkoušky, budeš přijat, ale studium nebude odpovídat tvým představám? Víš, jaký je rozdíl mezi semestrem, cvičením, přednáškou a katedrou?

Pokud jste v předchozím odstavci našli otázky, které vás zajímají a třeba si je čas od času také pokládáte, jsem tu proto, abych vás seznámila s výbornou možností, jak se zbavit nejistoty a vědět, do čeho při výběru konkr. Fakulty stavební na ČVUT v Praze jdete. Protože právě naše fakulta před pár lety započala spolupráci se středními školami a nabízí tak studentům možnost se na 3 dny podívat a vyzkoušet, jak studujeme my na škole vysoké.
Plné soustředění (Foto: Lenka Svobodová)Stáž je přínosná pro obě strany

Já sama jsem měla několikrát možnost být tzv. průvodcem, což je právě student naší fakulty, který má stážisty na starost po celé tři dny. Ukazuje jim chod školy, vysvětluje jim systém zorientování se na fakultě, pomáhá jim vyznat se v rozvrhu, který je jim přidělen, a snaží se jim zodpovědět veškeré jejich otázky ke studiu. Stážisté s ním chodí na přednášky a cvičení, do menzy na oběd či na ranní kávu v přízemí školy.

Ze svých zkušeností mohu říci, že přínos je obrovský pro obě strany – ze středoškoláků se pro nás bez výjimky stali kamarádi a kamarádky a při odjezdu nám vesměs děkovali, že jsme jim sundali růžové brýle a řekli realitu bez nějakých sladkých řečí: „Jak je to úžasné, jednoduché a flákárna.“ Každý sám pak měl tedy ještě dostatek času se rozmyslet, jestli chce, nebo nechce přihlášku podávat.
Cenné hodiny kreslení v plenéru (foto: Petra Vůjtěchová)Zažít život vysokoškoláka ve třech dnech

Stáže se vypisují dvakrát ročně, na podzim a na jaře, v období několika týdnů. Pro třeťáky doporučuji jarní termín a pro čtvrťáky ten podzimní. Stážisté si platí jen cestu a stravu, nicméně ve spolupráci s průvodcem mají možnost nakupovat na jeho ISIC kartu, tudíž se studentskou slevou. Ubytováni jsou na Strahovských kolejích, které jsou pro ně hrazeny fakultou, takže poznají i tamní studentskou atmosféru.

Důležité je se včas přihlásit emailem na fakultu, že máte o stáž zájem – klidně i ve skupince třeba tří kamarádů. Zvolíte si obor, který by vás zajímal a podle toho vám bude přidělen průvodce. Stejně tak, pokud máte na fakultě staršího kamaráda nebo kamarádku, můžete se s ním domluvit, aby si zařídil, že vám průvodce udělá on. Pak už jen souhlas a podpis rodičů a po domluvě s odpovědným zástupcem fakulty, kterým je Ing. Eva Kokešová, už jen přijet a poznat, co vás čeká.
Navštivte nás už 11. března

Připravujeme pro vás i rozhovory s bývalými stážisty, kteří jsou prvním rokem studenty na fakultě, abyste si mohli přečíst i pohled z druhé strany, tedy, co pro ně jako pro středoškoláky znamenala stáž na vysoké a zda jim pomohla v rozhodování. Jarní stáže začínají už 11. března a věřte mi, že za zkoušku nic nedáte. A třeba pro vás pak FSv bude jasná volba, anebo přeci jen zkusíte medicínu.
08.03.2013 | Tereza Čuhaničová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444