Stoletý Ceresit

Patent na Ceresit z roku 1907

Patent na Ceresit z roku 1907

Ceresit, jedna z nejstarších značek společnosti Henkel, slaví letos sté narozeniny. To, co na začátku minulého století začalo jediným, zato převratným izolačním přípravkem Ceresit Dichtungsmittel, se rozrostlo do ucelených řešení zejména pro oblast pokládky obkladů a dlažby a pro zateplovací a omítkové systémy, na něž spoléhají stavbaři ve více než 60 zemích celého světa. V mnoha zemích Evropy je Ceresit vedoucí značkou na trhu, na českém trhu mu patří druhé místo a s jeho využitím byla rekonstruována i Velká čínská zeď.

Světová výstava Brusel 1910

Patent na Ceresit z roku 1907

Pohled zpátky
Historie značky Ceresit, v jejímž základu leží latinské slůvko cera, tedy vůči vodě nepropustný vosk, se začala psát založením továrny Dattelner Bitumenwerke v roce 1905. O tři roky později způsobil nově vyvinutý izolační materiál Ceresit značný rozruch, protože se jednalo o první neasfaltovou přísadu, která se zasadila o neprostupnost betonové a cementové malty vůči vodě. Ceresit tak otevřel netušené možnosti pro vytváření hydroizolací budov, o kterých se v té době ani nesnilo. Jen o dva roky později zažila značka skutečný průlom díky úspěšné prezentaci na Světové výstavě v Bruselu v roce 1910, na které pavilón utěsněný materiály Ceresit zkrápělo každou hodinu 60.000 litrů vody. Přesto ji nepropustil. Již v roce 1911 společnost Wunnersche Bitumenwerke expandovala ve velkém měřítku do světových měst jakými byly Chicago, Londýn, Vídeň, Paříž či Varšava.

 

První logo, rok 1905

Patent na Ceresit z roku 1907

Ceresit – synonymum pro stavební chemii

Pod značkou Ceresit se postupem času začaly objevovat nejen hydroizolační materiály, ale i lepicí maltové směsi, vyrovnávací hmoty a penetrační nátěry, spárovací hmoty a zateplovací či omítkové systémy. V současnosti se tak Ceresit stal synonymem pro celou řadu výrobků, které souhrnně označujeme jako stavební chemie.

Součástí portfolia značek společnosti Henkel se Ceresit stal v roce 1986. V současnosti Henkel vyrábí špičkové materiály a technologie pro stavbaře a obkladače ve více než 60 zemích celého světa. Výzkumné a vývojové středisko společnosti Henkel, neustálé kontroly materiálů, stejně jako náročné testy prováděné nezávislými instituty zajišťují vysoký standard kvality, potřebný pro spolehlivou a bezpečnou realizaci stavebních projektů. Zatím nejslavnější rekonstrukcí byla Velká čínská zeď, která byla opravena v úseku dlouhém 747 m s použitím cementu Ceresit Rapid Fix Cement a dalších výrobků Henkel.

 

Zatím poslední inovací je EasyTechnology

Neustálé inovace jsou u Ceresitu samozřejmostí, např. v roce 2001 uvedla firma Henkel na trh novou řadu výrobků s revoluční technologií Easy. Produkty s touto technologií charakterizuje snadné zpracování, vyšší vydatnost z jednoho balení při nižší nebo stejné hmotnosti v porovnání se stejnými tradičními výrobky. První „easy produkt“, kterým byla flexibilní lepicí malta Ceresit CM 18 EasyFlex na obklady a dlažbu, brzy následovala další dvě lepidla na přírodní kámen: na mramor a na střední maltové lože s užitím EasyTechnology. Na podzim roku 2004 byl na trh uveden zatím poslední výsledek vývoje: CN 75 EasyPlan, samonivelační vyrovnávací podlahová hmota.


Především zásluhou těchto inovací se v období od roku 1990 do roku 2002 podařilo Ceresitu téměř ztrojnásobit obrat. K tomuto úspěchu přispívá v první řadě pozitivní vývoj ve východní Evropě: Ceresit  jasně dominuje na trhu na Ukrajině, v Pobaltí a v Rumunsku, na druhém místě je v Polsku, Maďarsku a České republice.

Bau Messe, Mnichov 2005

Patent na Ceresit z roku 1907

„Nechceme se pouze ohlížet do minulosti, ale chceme vyvíjet nové trendy a nápady pro budoucnost. Po 10 letech změníme image značky Ceresit relaunchem celého sortimentu – nejstarší značka společnosti Henkel se objeví v novém plášti,“ komentuje záměry stoleté značky Zdeněk Brich, odpovědný za Ceresit v regionu střední a východní Evropy.

 

Historické milníky značky Ceresit

 

1905 založení společnosti pod jménem Dattelner Bitumenwerke GmbH

1907 stěhování do Unny a změna jména společnosti na Wunnersche Bitumenwerke GmbH

1908 vynález Ceresitu – těsnicího materiálu, který se používá jako neasfaltová přísada pro získání vodovzdorné cementové malty
1911 založení několika dceřiných společností, mimo jiné i v Chicagu, Londýně, ve Vídni,v Paříži a ve Varšavě

1946 reorganizace obchodních vztahů doma i v zahraničí

1961 změna jména společnosti na Ceresit-Werke GmbH
1986 nový majitel, společnost Henkel KGaA, stanovuje strategie pro budoucnost

1992 uvedení inovační technologie - samolepicí těsnicí pásy BT 21 - izolační systém pro každé počasí

2001 představení revoluční technologie Easy Technology pro novou generaci lepidel na obklady a dlažbu

08.08.2005 | Tisková zpráva

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444