Stodola po rekonstrukci opět žije

Stará stodola, která spadala pod správu JZD, získala zpět svou architektonickou vážnost a její rekonstrukce dokonce byla oceněna v soutěži Grand Prix architektů.

Dosud nehnutá stodola z roku 1947 stojí v Benešově u Semil, na svažitém pozemku se zahradou  a vzrostlými stromy. Původně zemědělské stavení bylo během roku 2012 na základě  podrobného projektu  proměněno v rodinné sídlo s víceúčelovým dvorem. Stávající konstrukce stodoly byla pouze vhodně doplněna, tak aby splnila nové požadavky vzniklé změnou užívání.
Ve stodole lze napočítat celkem čtyři podlaží. Vzhledem k velkému objemu, jenž pod sebou ukrývá rozměrná střecha stodoly, se zde vytápí pouze některé prostory. Suterén je využit pro garáž a letní kuchyni, která navazuje na jihovýchodní část zahrady s terasou. Do prvního nadzemního podlaží  je umístěna zastřešená dvorana vstupu s dílnou a prádelnou. Na její zvýšené úrovni nad garáží je prostorná tělocvična s velkými ocelovými okny. Skrze dříve zazděnou část jižního průčelí dnes prosklenými plochami do vstupní dvorany a tělocvičny proudí sluneční svit. Hlavní vytápěná část domu využitá pro bydlení se odehrává především na podlaží druhém. Půdorys ve tvaru U  je rozdělen na denní a noční stranu propojenou obslužnou halovou chodbou. Obě strany pro bydlení  a podélnou halu obsluhuje venkovní rošt s posezením a schodištěm výš a níž. V třetím nadzemním podlaží se nachází hostinský pokoj s příslušenstvím a na straně jižní sezónní atelier s nejlepším výhledem na kopce nad Jizerou.
bydlinek

Historie stodoly
Stodola byla do roku 2008 využívána k uskladnění krmiva a podestýlky chovné zvěře. Dům si nechal navrhnout od architekta Josefa Schejbala (autora Semilského krematoria) těsně po druhé válce místní velkostatkář Antonín Holec (r.1945-48). Roku 1948 byla zbrusu nová stodola s tesařsky hodnotnou vazbou krovu znárodněna ve prospěch JZD. Kapacita a kvalita unikátní stavby dokonce iniciovala JZD k výstavbě objektu kravína v bezprostřední blízkosti. Rodina pana Holce obdržela dům zpět až v porevoluční době. Díky vynikající stavební úrovni, s jakou byla provedena, se však stodola, i přes nedbalou správu JZD, dochovala ve velmi dobrém stavu. 
Benešovská Stodola byla pro zdejší usedlíky místem, kam si v dětství chodili hrát na schovávanou. Byla uvítacím domem pro každého, kdo do vsi sjížděl z nedaleké obce Příkrý i seníkem zamilovaných párů. Dnes, když se roztáhnou její vysoká posuvná vrata na straně k silnici i do velké zahrady, odhalí stodola všem kolemjdoucím svůj vnitřní betonový dvůr s prosklenou tělocvičnou na pódiu. Dál se tu setkávají místní i přespolní lidé při posvícení, na muzice nebo na hodinách jógy. Stádo z kravína odešlo jinam a tak dům poprvé konečně žije.
Ing. arch. Pavel Nalezený,  Ing. arch. Jakub Adamec
Studie: Ing. arch. Jan Mach,  Ing. arch. Pavel Nalezený,  Ing. arch. Jan Vondrák / Mjölk architekti
Lokalita: Benešov u Semil, okres Semily
Realizace: 10/2011 - 02/2013
Užitná plocha: 201,4 m2
Zastavěná plocha: 209,5 m2 
Plocha pozemku: 2041 m2
 
12.09.2014 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444