Stěhování kvůli práci: kdy se vám vyplatí?

Zvažujete, jestli přijmout zajímavou nabídku práce, která není ve vašem městě a možná ani ve stejném státě? Povíme vám, ve kterých případech se změna bydliště vyplatí.

Stěhování kvůli práci už Čechy tolik neděsí


Dříve byli obyvatelé České republiky pověstní svou nechutí ke stěhování za prací, která je v jiných státech poměrně běžným jevem. To už ale neplatí. Z výzkumů provedených v loňském roce vyplývá, že je nyní až 40 % lidí ochotných přestěhovat se za prací. Statistika ukazující, kolik lidí se kvůli práci reálně přestěhovalo, je sice výrazně nižší, přesto můžeme sledovat tendenci k větší mobilitě. Zvyšuje se i doba, kterou jsme ochotní strávit na cestě do práce.

Dojíždění do vzdálenější práce snižuje reálný plat


Cestování za prací stojí nemalé peníze, ať už člověk jezdí po vlastní ose automobilem nebo využívá autobusových či vlakových linek. Je to poměrně velký náklad, se kterým je třeba počítat už ve chvíli, kdy nabídku nového místa zvažujete. Udělejte si proto finanční rozvahu, ve které posoudíte klady a zápory pravidelného dojíždění v porovnání se stěhováním.

Kdy se vám stěhování kvůli práci vyplatí?

 

Pokud jde o práci v zahraničí, největší výdělky očekávejte v západní a severní Evropě. Mezinárodní stěhování se vám ale nemusí vždy vyplatit. Kromě samotné mzdy je nutné zohlednit i cenu zboží a služeb. Pokud uvážíme, nejen kolik si v dané zemi vyděláte, ale i jaké životní náklady vás tam čekají, vyplatí se vám nejvíce přestěhovat se za prací do Švýcarska, Německa, Nizozemí, Norska, Lucemburska, Belgie, Velké Británie, Dánska, Austrálie, Rakouska nebo do USA. Tam je poměr mezi příjmy a výdaji nejpříznivější.

V ČR jsou nejvyšší platy již tradičně v Praze, kde je i nejvíc pracovních příležitostí. V pořadí druhý je Jihomoravský kraj a hned za ním kraj Středočeský. Naopak nejméně peněz můžete očekávat v Karlovarském kraji. Na druhou stranu, v Praze jsou i nejvyšší náklady na pořízení vlastního bydlení. Pokud dostanete nabídku dobré práce, vyplatí se vám nejvíc stěhování do Ústeckého kraje, kde jsou životní náklady vzhledem k levnému bydlení nejnižší.

Pokud se rozhodnete v rámci republiky či Evropy přestěhovat, firma STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o., je vám k dispozici. Ročně přestěhují více než 4000 domácností. Připravili jsme pro vás také návod, na co nesmíte při stěhování za prací zapomenout.
22.04.2015 | PR
  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444