Stavební obchod mezi ČR a Polskem roste

Obchodní výměna v oblasti stavebnictví mezi Polskem a Českou republikou v posledním období roste. Jde nejen o suroviny a stavební materiály, ale též o stroje a zařízení, vybavení budov a bytů. Vzájemné obraty tohoto sortimentu loni vzrostly o 15,3 procenta a dosáhly 188,4 milionu USD. I když polský export do ČR vzrostl o více než čtvrtinu na 81,7 milionů dolarů, zůstal stavební obchod pro tuto zemi pasivní v objemu 25 milionů dolarů.

Letos by celková bilance mezi oběma zeměmi měla přesáhnout 200 milionů dolarů. Na tiskové konferenci v rámci veletrhu IBF to řekl obchodní rada polské ambasády Bernard Blaszczyk.
V polském vývozu hrála dominující roli skupina, která zahrnuje vybavení bytů – nábytek a koupelnové sety. Tyto dodávky tvořily 50,7 procenta z celkového polského vývozu v oboru stavebnictví. (Totéž platí o českém vývozu těchto komodit do sousední země – 57,9 procenta). Největší dynamika polského exportu do ČR byla zaznamenána u vápna, a to devadesátišestinásobný růst na 480 tisíc USD. Naopak největší pokles nastal u vývozu skleněných výrobků pro stavebnictví. Blaszczyk vidí na českém trhu možnosti stále možnosti pro odbyt nábytku, stavebních strojů, výrobků z keramických materiálů a dřeva. „ČR je pro Polsko jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů,“ doplnil rada.
15.04.2003 | kiš

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444