Stavbou roku 2013 je Multifunkční aula GONG

Foto: Tomáš Souček

Foto: Tomáš Souček

Soutěž Stavba roku 2013, kterou pořádá hlavní organizátor Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, byla ukončena a výsledky vyhlášeny. Prestižní titul Stavba roku 2013 a dokonce i cenu veřejnosti získala Multifunkční aula Gong v Dolních Vítkovicích, známá též jako plynojem. 

Titul Stavba roku je každoročně udělován pěti stavbám. Porota vybírá stavby podle několika kritérií. Hodnotí kvalitu architektonického řešení a jeho zvládnutí dodavatelem stavby, kvalitu dokončených prací, spokojenost investora a uživatelů stavby, dále originálost konstrukčního řešení, vliv stavby na ekologii a mnoho dalších aspektů.

Smysl soutěže 
Cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Soutěž je vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po řemeslný detail. Je určena pro stavby realizované na území České republiky bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místo registrace realizátorských firem. 
TITULY STAVBA ROKU 2013
 
MULTIFUNKČNÍ AULA GONG - rekonverze plynojemu v NKP Dolní Vítkovice
Autor: Josef Pleskot 
 
Titul Stavba roku 2013 je udělen za vytvoření ojedinělého kulturního centra v bývalé průmyslové zóně se zřetelem k citlivému propojení původní a nové konstrukce. Multifunkční aula GONG získala i Cenu veřejnosti, která byla udělena na základě hlasování prostřednictvím tisku a internetu; hlasující na internetové stránce www.stavbaroku.cz odevzdali vítězné stavbě celkem 62 726 hlasů. 
Foto: Tomáš Souček                                                                              Foto: Matyáš Theuer
SC BREDA & WEINSTEIN
Autor: Šafer Hájek architekti s.r.o., Oldřich Hájek, Laco Fecsu, Olga Kostřížová, Jakub Koníř, Radek Toman, Jaroslav Šafer

Titul Stavba roku 2013 byl udělen za velkorysou proměnu vysloužilého pivovaru na nové společenské a obchodní centrum města se zřetelem k citlivému urbanistickému řešení.
Proton Therapy Center Praha, Praha 8
Autor: HELIKA, a.s., Pavlína Pospíšilová, Vasil Sobota

Titul Stavba roku 2013 byl udělen za vytvoření ojedinělé stavby pro léčebné účely s výjimečnou technologií s výjimečnými stavebními požadavky se zřetelem k urbanistickému řešení.
Silnice I/42 Brno, VMO Dobrovského B 
Architektonické řešení: Jindřich Kaněk

Titul Stavba roku 2013 byl udělen za vybudování důležité součásti dopravního systému města Brna se zřetelem k netradičnímu řešení Královopolského tunelu se dvěma tunelovými troubami.
LÍPA RESORT – APARTHOTEL LÍPA
Autor: Atelier Patrik Hoffman, Patrik Hoffman, Jan Kuva, Tomáš Horský

Titul Stavba roku 2013 byl udělen za vytvoření ojedinělého souboru staveb pro ubytování v turisticky atraktivním místě se zřetelem k městotvorné funkci.
ZVLÁŠTNÍ CENY: 
 
Cena ministra životního prostředí za energetickou úspornost a efektivnost stavby 
Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada 

Cena je udělena za vytvoření ojedinělého pasivního domu se zřetelem k urbanistickým souvislostem a výukové funkci areálu.
 
Cena Ministerstva průmyslu a obchodu
Neutralizační a dekontaminační stanice NDS 10 ve Stráži pod Ralskem
 
Cena primátora hl. m. Prahy
ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA PALÁC KŘIŽÍK II
 
Cena předsedy Senátu Parlamentu ČR
Rekonstrukce a rozvoj Základní umělecké školy Jihlava
 
Cena ministra životního prostředí za ekologickou stavbu
City Green Court 

 
15.10.2013

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444