Starý dům, nebo novostavba? Díl 1.: Starý dům

Z aktuální nabídky RK Lexxus

Z aktuální nabídky RK Lexxus

Na reality s rozumem VIII.

Přemýšlíte o novém bydlení? Váháte mezi novostavbou a rekonstrukcí staršího domu? Snad každý hledí nejprve na peníze. Právě ty jsou v otázce „starý dům vs. novostavba” zásadní. Často se rozhodujeme pro starší, avšak levnější dům, který budeme podle svých sil a financí postupně opravovat. Něktěří však potřebují bydlet okamžite, bez nutných oprav. Jak se rozhodnout? V prvním díle se zaměříme na veškerá pro a proti starého domu.

Stará stavba má minulost
Rozhodli jste se pro starší dům. Proč? Možná jste nemovitost zdědili, táhne vás k ní osobní vazba. Stará stavba má jednoznačně duši. Těžko naleznete podobnou atmosféru v moderních bytech, které se vyznačují uniformitou. Pokud zrovna nekoupíte ruinu, možná se budete moci těšit z vysokých stropů, zajímavého architektonického řešení a neopakovatelného rázu, který stavbě vtiskl čas. Staré domy byly většinou stavěny na pozemcích s větší rozlohou, navíc se vyskytují v krásných lokalitách. Další výhodou
Z aktuální nabídky RK Lexxus  
Z aktuální nabídky RK Lexxus  
mohou být již vzrostlé stromy v přilehlé zahradě. „Lokalita bývá již stabilizovaná. Je zdevětšinou lepší občanská vybavenost než u nově vzniklých bytů (blízkost obchodů, lékařů, zábavy). Novostavby často vyrůstaly na poli, bez parků, bez zeleně. Okolí u starší zástavby bývá více propracované včetně dětských hřišť, parků a zeleně,” dodává Ing. Tomáš Matras z realitní kanceláře Matras & Matras reality.
 
Z aktuální nabídky RK Lexxus  
Parkování
U starší zástavby je oproti novostavbě potřeba řešit otázku parkování. „Při nezajištěném parkování (u starší zástavby téměř stoprocentní situace) není od věci reálné možnosti parkování v blízkosti domu prakticky otestovat – nejlépe v časech odpovídajících vašemu dennímu režimu. Ušetříte si tím případné nepříjemné překvapení, které vám může velmi výrazně snížit komfort bydlení. Čas je stále dražší „veličinou“ a každodenní hledání místa/auta asi není koníčkem nikoho z nás,” radí Peter Višňovský z realitní kanceláře Lexxus.
Technický stav
 
Z aktuální nabídky RK Lexxus  
K technickému stavu dané nemovitosti je užitečné si zjistit, jaké rekonstrukce byly již prováděny nebo jaké se chystají. V potaz neberte pouze samotný byt, ale v případě bytového domu objekt jako celek. „Samozřejmě mají výhodu ty starší objekty, o které je dobře pečováno a žádná zásadní investice je v příštích letech nečeká, nebo jsou na ni již alokovány potřebné prostředky. Neznalost reálného technického stavu může způsobit, že na první pohled zajímavá kupní cena za byt bude významně navýšena o nutné investice do rekonstrukce společných částí domu,” varuje před unáhlenými nákupy Peter Višňovský z realitní kanceláře Lexxus. Přizvěte odborníka ze stavebnictví nebo zkušeného realitního makléře, který bude schopen stav nemovitosti posoudit. Od věci zároveň také není nahlédnout do územního plánu a zjistit, jestli se neplánuje v blízkosti nemovitosti nějaká stavba, která by vás mohla za několik let nepříjemně překvapit.
Na co se tedy připravit při rekonstrukci starého domu?
Starší dům bude mít logicky mnohem větší nároky na rekonstrukci než novostavba. Je třeba počítat nejen s náklady na vlastní rekonstrukci, ale také s náklady na částečnou demolici a její likvidaci. „Nedávno jsem se setkal s výpočtem nákladů za rekonstrukci krásné, nicméně staré chalupy. Rekonstrukce probíhala postupně, cca 25 let. Výsledkem je nádherný dům, který každý obdivuje, s krásnou zahradou, v nerušeném prostředí. Vynaložená suma by však stačila na nový, velmi komfortní dům, v dnešních cenách,” uvádí příklad z dlouholeté praxe PhDr. Václav Chaloupecký ze stavební firmy KASTEN spol. s r.o.
V případě rekonstrukce starého domu počítejte s mnoha nezbytnými pracemi. „Začíná to statikou, pokračuje izolací od spodní vody, vysušením zdí, velmi častou i nutností změnit dispozici, neboť domy postavené v minulém století byly zařízeny pro jiný způsob života, řešením vytápění, zateplením, novou střechou, okapy, vytvořením systému odvodnění okolí domu, nutností dělat kompromisy tam, kde to vytvoří do budoucna nižší komfort bydlení než očekávaný,” vypočítává PhDr. Václav Chaloupecký ze stavební firmy KASTEN spol. s r.o. V některých případech stojí za zvážení otázka, jestli se opravdu starý dům vyplatí rekonstruovat. Jestli není výhodnější dům zbourat a postavit nový?


V příštím díle se budeme věnovat výhodám a úskalím novostaveb.
23.01.2013 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444