Starý dům, nebo novostavba? Díl 2.: Novostavba

Nový Park Písnice A, foto: EKOSPOL a.s.

Nový Park Písnice A, foto: EKOSPOL a.s.

Na reality s rozumem IX.

V minulém díle jsme probrali výhody a nevýhody starého domu. Je levnější, má duši, na druhou stranu vyžaduje často rozsáhlé rekonstrukce a neustálou péči. Podívejme se na druhou možnost. Co nás vede ke koupi nového bytu nebo domu?

Technický stav
Pokud je stavba provedena odborně, kvalitní stavební firmou s dostatečnými zkušenostmi, pak by opravdu měla novostavba z hlediska technického stavu zvítězit. Bohužel tomu tak není vždycky. „Zejména u některých developerských projektů se projevují nedostatky v dispozici, v provedení stavby, jednou z mnoha příčin rozladění uživatelů je také vysoká míra průzvučnosti sousedních bytů, takže všichni o sobě všechno vědí (což u starých, s pohrdáním nahlížených paneláků zdaleka tak není). U rodinných domů je to otázka, jak si investor ohlídá kvalitu projektu a hlavně, jak si ohlídá kvalitu provedení stavby, ” upozorňuje PhDr. Václav Chaloupecký z agentury Komunikace & profit. Jako potenciální kupec máte možnost obstarat si vlastní, nezávislý stavební dozor. A někteří klienti to podle Milana Jankovského z developerské společnosti EKOSPOL opravdu tak dělají: „Ano, ale jsou jich v celkových počtech pouze jednotky ročně. Vlastní stavební dozor totiž vůbec není levná záležitost a většina klientů, kteří již samotné bydlení financují hypotékou, nemá peněz nazbyt. Nicméně kvalitní a prověřený developer by měl klientům případný vlastní technický dozor investora umožnit.”

 
Rezidence Dalejské výhledy, EKOSPOL a.s.  
Záruční doba nového bytu
A jak je to se zárukou? „Každý kupující nového bytu má ze zákona nárok na dvouletou záruční dobu. Během této doby může reklamovat jakékoli vady a případné nedodělky, které se u bytu vyskytnou. Kvalitní a seriózní developer se nicméně vyznačuje tím, že uzná a opraví i případné reklamace, které se u bytu objeví třeba i po uplynutí záruční doby. Koupě bydlení je u většiny klientů rozhodnutím, které dělají na celý život, nejen na první 2 roky,” odpovídá na dotaz Milan Jankovský z developerské společnosti EKOSPOL. Veškeré informace o záruce, jejího plnění a lhůtách, by měly být obsaženy ve smlouvě, proto platí stále jedno zásadní pravidlo - důkladné přečtení smlouvy nepodceňujte.
Provoz
Nejste z těch, kteří se rozhodují podle pořizovací ceny, ale spíše hledíte dál do budoucnosti? Pak vás jistě budou zajímat nároky na provoz. Která varianta - starý dům, nebo novostavba - je energeticky úspornější? „Úspornější je jednoznačně bydlení v novostavbách. Dnes se projektuje a staví z mnohem kvalitnějších materiálů, které mají lepší tepelně izolační vlastnosti. Všechny kvalitní novostavby, které se dnes stavějí, musí splňovat kritérium energetické náročnosti odpovídající stupni A, B nebo C. Naproti tomu panelové domy nebo starší cihlová zástavba mají povětšinou energetickou náročnost E, F nebo G. Další úsporou je fond oprav – u novostaveb se totiž většinou do společného fondu oprav odvádějí jen minimální částky, narozdíl od 20 nebo 50 let starých bytových domů, které vyžadují nákladnější údržbu, případně postupnou rekonstrukci,” vysvětluje Milan Jankovský z EKOSPOL.

 
Rezidence Dalejské výhledy, EKOSPOL a.s.  
Cena
V otázce ceny ve většině případů zvítězí starší domy a byty. Jestliže tedy nemáte na účtu dostatečný obnos, nejspíše se rozhodnete pro byt starší, který budete podle svých možností postupně rekonstruovat. Není však od věci zamyslet se nad otázkou, co je výhodnější? Pořizovací cena staršího bytu je sice nižší než cena nového bytu, ale sečteme-li veškeré náklady, které vynaložíme při rekonstrukci, výsledná cena nás může velmi překvapit. Společnost FINEP provedla analýzu nákladů rekonstrukce na společné i soukromé části domu o šesti pater a 70 bytech, který byl postaven v letech 1975-1985. „Vedle pořizovací ceny tak při rekonstrukci zaplatí domácnosti v panelovém domě navíc 355 000,- Kč. Pokud k tomu připočítáme náklady na rekonstrukci interiérů samotného bytu, pak se vícenáklad zvýší na částku větší než 900 000,- Kč,” říká Tomáš Pardubický, generální ředitel developerské společnosti FINEP. Uveďme si konkrétní příklad. Průměrně velký, nově zrekonstrovaný byt v panelovém domě v oblasti Barrandov se pohybuje kolem 2,5 milionů korun. „A to jsou částky, za kterých je dnes možné koupit stejně velký byt v novostavbě,” dodává Tomáš Pardubický.

bydlinek

Přečtěte si také: co nás vede ke koupi starého domu?

Nechcete se zabývat problémy se starými domy nebo byty? Nemáte čas, ani nervy na rekonstrukci? Jestliže jste kladně odpověděli a finance pro vás nepředstavují nijak velkou přítěž, kupte si nový dům či byt. Stavebních firem a developerských společností je na českém trhu dostatek, stejně tak jako stavebních materiálů, které splňují energetické nároky. Jestliže se už poohlížíte po novém bydlení, developera dobře vybírejte. „Nové bydlení bych doporučil vybírat pouze od velkých a kapitálově silných developerů, kteří mají na českém realitním trhu již dostatečnou historii – ideálně 20 a více let. A rozhodně doporučuji zjistit si na tyto developery reference – dají se najít na internetu, nebo můžete navštívit již dokončený bytový areál a zeptat se přímo těch, kdo v bytech bydlí,” radí Milan Jankovský ze společnosti EKOSPOL.


Podívejte se na tabulku, ve které se porovnávají základní požadavky na bydlení v bytě:

Parametry Starší byt Nový byt
 možnost rezervace  zprav. jen na krátkou dobu  možná na několik dní
 hypotéka  komplikace - bez vlastnictví jiné nemovitosti  zajištěno - lze ručit kupovaným bytem
 hygienické normy  ne vždy jsou splněny souč. normy  plně vyhovuje platným normám
 lokalita  většinou stabilizovaná  nebezpečí další výstavby
 parkování  většinou nezajištěno  většinou zajištěno
 výtah  často není k dispozici  většinou k dispozici
 dispozice bytu  odpovídá době výstavby  dle aktuálních trendů
 balkon, zahrádka  omezená nabídka  témeř vždy k dispozici
 stav  ne vždy optimální  investice do kuch. linky, ...
 inženýrské sítě  staré technologie (další investice)  nejnovější technologie a materiály
 stav spol. prostor  ne vždy optimální  optimální, vše je nové
 záruka  žádná  min. 2 roky
 možnost nastěhování  zpravidla ihned  pouze u dokončených projektů
 energ. náročnost  nezjištěná, pravděpodobně vysoká  nízká náročnost (C, B, A)

tabulka: Lexxus

11.02.2013 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444