Společnost AWIK otevřela vzorový pasivní dům v Úvalech u Prahy

Koncem června 2010 byl slavnostně zahájen provoz vzorového pasivního domu společnosti AWIK. Rodinný dům, který byl postaven v Úvalech u Prahy, je součástí výzkumného projektu zaměřeného na pasivní domy s názvem „Výzkum materiálů, technologií a regulačních procesů pro pasivní dům“ NÁRODNÍHO PROGRAMU VÝZKUMU II – program TRVALÁ PROSPERITA.

Na tomto projektu se spolu se společností AWIK jako spoluřešitel podílí také ČVUT Praha. Hlavním cílem je příprava realizace pasivního rodinného domu na základě modelového řešení. Vzorový dům bude následně monitorován a získaná data poslouží další výzkumné činnosti využitelné pro realizaci pasivních domů v budoucnu.
Zprovoznění tohoto vzorového domu předchází výstavbu celé nové obytné čtvrti Úvaly-Hostín, která je plánována již v roce 2011. Rozsáhlý projekt naváže na stávající zástavbu a jeho součástí budou bytové i rodinné domy, komerční budovy, školská zařízení, ale také veřejné plochy, hřiště atd.

Vzorový pasivní dům v Úvalech vyrostl během necelých dvou měsíců - jeho výstavba byla zahájena 5.5.2010 a slavnostní uvedení do provozu proběhlo již 29.6.2010. Hrubá stavba byla sestavena z velkoplošných sendvičových dílců systému AWIK. Vnější nosné stěny jsou opatřeny vrstvou tepelné izolace, která může být buď omítnuta nebo obložena libovolným materiálem.
Složení obvodové stěny je následující:
  • omítka
  • kontaktní zateplovací systém 250 mm
  • OSB 12mm
  • rámová konstrukce + minerální izolace 160 mm
  • OSB 12 mm
  • vodorovný rošt + dřevovláknitá izolace 40mm
  • SDK 12,5 mm
Vnitřní prostředí domu je zajišťováno větrací jednotkou s rekuperací, která získává teplo z použitého vzduchu a ohřívá jím čistý přiváděný vzduch. Díky kvalitně izolované obálce domu stačí na jeho vytopení  běžný provoz domácnosti (tepelné zisky z pobytu lidí, vaření, provoz domácích spotřebičů), doplněný pouze za velkých mrazů dohřívací jednotkou.

Půdorys tohoto dvojpodlažního domu má obdélníkový tvar, orientovaný delší stranou vesměru východ-západ. Převážná část prosklení domu je vložena do jižní fasády, což je pro pasivní domy typické. Přízemí rodinného domu je s exteriérem spojeno přes terasu, před okny jsou umístěny horizontální žaluzie. Součástí domu je také uzavřený sklad – vzorkovna, která je umístěna na severní straně domu.
Do domu se vstupuje z obytné terasy buď prostřednictvím zádveří nebo francouzskými okny přímo do obytných místností. Poměrně velký otevřený prostor v přízemí je přirozeně členěn na zónu obývacího pokoje a kuchyňský prostor. Za kuchyní se nachází technická místnost – provozní srdce domu, zajišťující klimatickou pohodu interiéru. Jednoramenné schodiště stoupá do patra, kde se nacházejí tři ložnice spolu se sanitárním zázemím. Mírně zkosené stropy ložnic neovlivňují využitelnost prostoru, naopak zvolená poloha střechy dovoluje příznivé hmotové řešení exteriéru.

Předností domu je variabilita jeho řešení. Při zachování základního obdélného půdorysu je možné každému klientovi navrhnout bydlení na míru. Dům je možné stavět jako izolovaný nebo zapojený do řadové zástavby se společnou štítovou zdí, čímž se ještě zvýší úsporný charakter stavby.

Pokud byste si chtěli tento vzorový pasivní dům prohlédnout, kontaktujte obchodní oddělení
AWIK.
02.08.2010 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444