Ingredience Na noky: 1 hrnek jáhel 2 a 1/2 hrnku vody 1 lžíce kukuřičné mouky 2 lžíce polohrubé mouky 2 vejce sůl kousek másla na opečení parmezán na posypání 800 g čerstvého drobně posekaného špenátu nebo balíček kvalitního mraženého 2 lžíce mascarpone 1 lžíce smetany 1 stroužek česneku špetka bílého pepře sůl 4 lžíce parmezánu |
Příprava Nejprve si připravíme noky. Jáhly spaříme a pak v rendlíku zalijeme odměřeným nožstvím vody, osolíme a uvaříme doměkka (trvá to asi dvacet minut). Necháme vychladnout a přendáme do mísy, přidáme k nim vejce, mouku, kukuřičnou mouku a důkladně promícháme. Necháme chvíli odpočinout a poté vykrajujeme lžící větší noky, které vaříme po částech v osolené vodě. Mají větší tendenci se rozvařit než třeba bramborové noky, proto je cedníkem vyndáme, jakmile vyplavou na povrch a necháme je důkladně okapat. Špenát podusíme, mírně osolíme, opepříme, přidáme smetanu a mascarpone, které necháme rozpustit. Nakonec vmícháme utřený česnek. Noky mezitím trochu vychladly, ale zároveň získaly na pevnosti. Na velkou pánev dáme rozpustit kousek másla a noky na něm opečeme. Na talíř pak dáme špenát, přidáme k němu noky a posypeme parmezánem. TIP: Z uvedeného množství připravíme asi 6 porcí noků, tedy patrně víc než naráz spotřebujeme. Když už jsme si s nimi dali tu práci, stojí zato využít je druhý den - například jako lehkou a zdravou přílohu ke guláši, k dušeným zeleninám, různým omáčkám a masu, nebo je můžeme podávat s kysaným zelím, brynzou apod. |
Špenát s mascarpone a jáhlovými noky
Dodržujete velikonoční jídelníček a na zelený čtvrtek připravujete špenát? Zkuste recept, v němž mascaropne dodá špenátu na hebké konsistenci a sytosti. Jáhlové noky jsou lehce stravitelné, obsahují B vitaminy a spoustu cenných minerálních látek.