Špenát s mascarpone a jáhlovými noky

Dodržujete velikonoční jídelníček a na zelený čtvrtek připravujete špenát? Zkuste recept, v němž mascaropne dodá špenátu na hebké konsistenci a sytosti. Jáhlové noky jsou lehce stravitelné, obsahují B vitaminy a spoustu cenných minerálních látek.

Ingredience
Na noky:
1 hrnek jáhel
2 a 1/2 hrnku vody
1 lžíce kukuřičné mouky
2 lžíce polohrubé mouky
2 vejce
sůl

kousek másla na opečení
parmezán na posypání

800 g čerstvého drobně posekaného špenátu nebo balíček kvalitního mraženého
2 lžíce mascarpone
1 lžíce smetany
1 stroužek česneku
špetka bílého pepře
sůl
4 lžíce parmezánu
Příprava
Nejprve si připravíme noky. Jáhly spaříme a pak v rendlíku zalijeme odměřeným nožstvím vody, osolíme a uvaříme doměkka (trvá to asi dvacet minut). Necháme vychladnout a přendáme do mísy, přidáme k nim vejce, mouku, kukuřičnou mouku a důkladně promícháme. Necháme chvíli odpočinout a poté vykrajujeme lžící větší noky, které vaříme po částech v osolené vodě. Mají větší tendenci se rozvařit než třeba bramborové noky, proto je cedníkem vyndáme, jakmile vyplavou na povrch a necháme je důkladně okapat.

Špenát podusíme, mírně osolíme, opepříme, přidáme smetanu a mascarpone, které necháme rozpustit. Nakonec vmícháme utřený česnek. Noky mezitím trochu vychladly, ale zároveň získaly na pevnosti. Na velkou pánev dáme rozpustit kousek másla a noky na něm opečeme. Na talíř pak dáme špenát, přidáme k němu noky a posypeme parmezánem.

TIP: Z uvedeného množství připravíme asi 6 porcí noků, tedy patrně víc než naráz spotřebujeme. Když už jsme si s nimi dali tu práci, stojí zato využít je druhý den - například jako lehkou a zdravou přílohu ke guláši, k dušeným zeleninám, různým omáčkám a masu,  nebo je můžeme podávat s kysaným zelím, brynzou apod.
31.03.2015 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444