Špatný vzduch v bytech škodí zdraví

Vzorový byt Ecocity Malešice (JRD)

Vzorový byt Ecocity Malešice (JRD)

Snažíte se žít zdravě, pečujete o ducha i tělo, a přesto se cítíte unaveni a trápí vás zdravotní problémy? Jejich zdrojem může být špatné prostředí vašeho domova. Ne však v pasivních bytech od JRD.

Podle Světové zdravotnické organizace až 60 % populace trpí tzv. syndromem nezdravých budov, který souvisí se špatnou kvalitou vnitřního ovzduší. „Akutní příznaky spojené s pobytem ve špatném prostředí se mohou projevovat v různé intenzitě a navíc zcela individuálně. Objevit se mohou nepříjemné pocity či přechodné potíže, jako je bolest hlavy, dráždění či pálení očí, až po víceméně přetrvávající problémy, které mohou vyústit v alergické reakce či chronická onemocnění dýchacích cest. Hlavním indikátorem je, že se vyskytují pouze při pobytu v daném vnitřním prostředí,“ uvádí fakta RNDr. Bohumil Kotlík ze Státního zdravotního ústavu z oddělení hygieny ovzduší a odpadů. V energeticky pasivních bytech od JRD žádné takové obtíže nehrozí. Je v nich neustále čerstvý vzduch a optimální hladina vlhkosti.
Vzorový byt Ecocity MalešiceVzorový byt Ecocity Malešice (JRD)

Za problémy hledejte špatné větrání

Hlavní příčinou problémů je nedostatečné větrání. Bydlíme sice v domech, které jsou zateplené a izolované, ale už zapomínáme na důležitou výměnu vzduchu uvnitř. Až 90 % nových bytů na českém trhu tak nesplňuje hygienické normy. Řešení je přitom snadné. Mít byt vybavený řízeným větráním s rekuperací tepla, které zajišťuje automatickou výměnu vydýchaného vzduchu za čerstvý. „Zdravé a úsporné byty stavíme už od roku 2003. Za tu dobu máme díky zkušenostem našich klientů potvrzeno, že nové bydlení v pasivních bytech je opravdu příjemné a žije se jim v nich moc dobře. Nepociťují na sobě žádné z nežádoucích účinků špatného prostředí, pochvalují si snadné ovládání techniky a velké finanční úspory za vytápění,“ říká Jan Řežáb, majitel JRD.
Vzorový byt v pasivním projektu Park Hloubětín (JRD)

 

Zdravé bydlení na vlastní kůži

Pokud se chcete cítit lépe a bydlet zdravěji, navštivte některý z pasivních projektů od JRD. Jak vše funguje a hlavně jaké pozitivní účinky automatická výměna vzduchu má, se můžete přijít podívat do jednoho ze vzorových bytů JRD v energeticky pasivních projektech Ecocity Malešice a Park Hloubětín.

www.jrd.cz
14.07.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444