Ingredience na těsto 250 g polohrubé špaldové mouky půl sáčku prášku do pečiva vanilkový cukr skořice hrst nahrubo drcených ořechů citronová kůra jablko menší mrkev lžička čerstvého zázvoru (lze použít i sušený) pár kousků kandovaného zázvoru 2 vejce 2 až 3 dcl mléka 3 lžíce oleje 2 lžíce medu |
Postup V míse smíchejte veškeré suché suroviny - mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici, ořechy a citronovou kůru. Ve druhé míse spojte veškeré „mokré suroviny”- celá vejce, mléko, olej a med. Jablko nakrájejte na malé kostičky, mrkev nastrouhejte nahrubo, zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte, kandovaný zázvor nakrájejte na drobné kousky a vše přidejte do „mokré směsi”. Nakonec obě směsi lehce a velice krátce smíchejte dohromady. Pečte v předehřáté trroubě na 160 °C zhruba 20 min. Muffiny hlídejte. Až zezlátnou, můžete je z trouby vytáhnout. |
Špaldové muffiny se zázvorem
Muffiny patří k velmi rozšířeným pochoutkám. Pečení muffinů je oblíbené hlavně u dětí. Nedají totiž tolik práce a výsledek je skoro vždy výborný. Tyto muffiny nepatří mezi klasiku. Nejsou totiž tolik sladké, navíc obsahují jablíčko, mrkev, zázvor a špaldovou mouku místo té klasické pšeničné. Pokud tedy chcete zkusit zdravější variantu, upečte si je.