Soutěž ROCKHOUSE 2006 vyhrál student architektury z Brna

Vítězný projekt - vizualizace

Vítězný projekt - vizualizace

Včera byly v pražském Veletržním paláci vyhlášeny výsledky soutěže ROCKHOUSE o český nízkoenergetický dům roku 2006, kterou zorganizovala společnost Rockwool, a.s., výrobce tepelných, zvukových a protipožárních izolací z kamenné vlny. Odbornou porotu nejvíce zaujal svým vyváženým řešením projekt Tomáše Hlavsy, studenta 4. ročníku fakulty architektury na Vysokém učení technickém v Brně.

Společnost Rockwool, a.s., trvale hledá nové způsoby, jak prosazovat stavební postupy, které vedou ke snižování energetické náročnosti budov, a jak zvýšit povědomí o dopadech bydlení na životní prostředí. Dalším logickým krokem ve snaze upozornit laickou i odbornou veřejnost na problematiku nízkoenergetické výstavby bylo zorganizování soutěže o český nízkoenergetický dům roku 2006 „ROCKHOUSE“. Záměrem soutěže bylo ocenit odborníky, kteří vytvářejí svébytnou českou architekturu a využívají moderních technologií k projektování domů, které šetří energii, jsou citlivé k životnímu prostředí a především přátelské ke svým obyvatelům.

Do soutěže bylo od jejího vyhlášení 1. března letošního roku přihlášeno 20 projektů, jejichž autoři pocházejí z řad profesionálů i studentů. Přihlášené práce posuzovala odborná porota, ve které zasedli Ing. Martina Pásková, Ph.D., ředitelka odboru ekologie lidských sídel a člověka Ministerstva životního prostředí ČR; akad. arch. Šimon Caban, architekt a scénograf; Ing. arch. Oleg Haman, předseda Obce architektů; Doc. Ing. Miroslav Meixner, CSc., vedoucí techniky staveb na Fakultě architektury VUT v Brně; Doc. Ing. Jan Tywoniak, CSc., Stavební fakulta ČVUT a Ing. Petr Stejskal, marketingový a obchodní ředitel společnosti Rockwool, a.s.

 

Hlavní cenu, se kterou je spojená finanční odměna ve výši 100.000 Kč, převzal z rukou poroty mladý student architektury Tomáš Hlavsa z brněnského VUT za projekt rodinného domu s vejminkem. Porota ocenila celkově vyvážené řešení a technické provedení stavby. Porotce Ing.arch. Šimon Caban k vítěznému projektu řekl:“Na tomto domě si cením především toho, že i přes zadání, které vede automaticky k jakémusi podvědomému omezení, navrhl autor suverénní dům, který se v klidu a harmonii rozprostírá a sebevědomě ukazuje, že nízkoenergetický neznamená nuzně smrsknutý domeček.“

Druhé místo obsadil Ing. arch. Radim Kounek, na jehož řešení rodinného domu  založeném na dvou podobách jednoho materiálu – tvrdé skořápky z čediče v přírodní šedé barvě a vnitřní měkké izolační vrstvě z čediče (kamenné vlny), porota ocenila hledání nových forem, odvážnou dispozici a práci s krajinnou hmotou. Návrh malého rodinného domu na netypickém sklonitém pozemku s orientací k severu Ing. arch. Vladimíra Baldy se umístil na místě třetím. Na tomto projektu porota vyzdvihla zejména kompaktnost řešení ve ztížených podmínkách a snahu o důsledné stavebně-energetické řešení.

 
Zvláštní uznání poroty získala  společnost GIP Invest s.r.o. za návrh obytného souboru nízkoenergetických řadových domů. Odborná porota navíc udělila i zvláštní cenu pro již realizovaný projekt domu v Kníničkách u Brna architekta Mojmíra Hudce.


V kategorii studentských prací byly přihlášeny projekty Radky Pittnerové (VŠUP Praha), Matěje Kováče (ČVUT Praha) a Samuela Netočného (VUT Brno). Všem studentům bylo uděleno ocenění za snahu nalézt nestandardní řešení.

 

Více informací naleznete na www.rockhouse.cz

16.11.2006 | tz - Rockwool
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444