Sonocentrum je pro mě stavbou života, říká David Lanc

Redakčnímu týmu BYDLENI.CZ se naskytla mimořádná příležitost navštívit Sonocentrum, budovu v brněnských Žabovřeskách, v poslední den stavebních prací společnosti BRESTT s.r.o. Sonocentrum, které se nachází na ulici Veveří, svou pozornost budí už nyní, a to ještě zdaleka není proces stavby u konce. Že se nebude jednat o klasickou, hranatou budovou, poznáme podle mohutné, betonové koule, která je zapasovaná mezi dvě křídla budovy. Vy se můžete podívat na prohlídku díky naší videoreportáži.

Sonocentrum bude v první řadě sloužit kultuře. V obrovském sále, který je v kouli umístěn, se budou konat hudební koncerty, divadelní představení a díky jeho perfektním akustickým vlastnostem je v něm možno zřídit i nahrávací studio. K Sonocentru bude přiřazena i restaurace s hotelem.
Ohlédnutí za uplynulým rokem
Stavbou Sonocetnra redakční tým BYDLENI.CZ provedl p. David Lanc ze společnosti BRESTT s.r.o., který měl jako stavbyvedoucí na starosti železobetonové monolitické konstrukce: „Začínali jsme v lednu 2012 a skončili jsme na konci února 2013.” Pokud si stoupnete pod obří těleso, tají se vám dech a nechápete, jak někdo může stihnout vytvořit něco tak velkého za pouhý rok. „Já myslím, že taková stavba se staví jednou za život. Možná něco podobného se někdy bude stavět znovu, ale v tomto duchu asi těžko,” sděluje nám své pocity David Lanc v den, kdy jeho práce končí.
Stavba bez jediného pravého úhlu
Výzvou a zároveň nejtěžším úkolem na celé stavbě byla konstrukce koule. „Ona to není přímo pravidelná koule, ale rotační elipsoid,” opravuje nás David Lanc a dodává: „Všechny ty stěny jsou dělané systémem ramenátů, které byly vyřezány z překližky a do nich se potom, po stabilizaci a směrovém usazení geodetem, vtloukala jednotlivá prkénka. Každý ten ramenát se musel z obou stran pobít. Každé z těchto prkének je originál, každé se měřilo na místě. To proto, aby bylo možno dodržet ten plynulý, oblý tvar. Není tu žádný pravý úhel, všude samé šikminy a křivky."
 
Krok po kroku 
Vzhledem k tomu, že redakce BYDLENI.CZ sídlí přímo naproti budoucího Sonocentra, měla možnost stavbu pozorovat, jak roste den ode dne. Ať už bylo parno, pršelo nebo sněžilo, dělníci pracovali bez ohledu na počasí. A že si letos museli vychutnat krutou zimu. 

Jak nám Sonocentrum rostlo doslova před očima, můžete pozorovat na časosběrných záběrech, které jsme pořizovali každých pět minut v době od července 2012. 
19.04.2013 , autor: Jana Koenigová , kamera: Alena Vaculová , fotografie: David Mansfeld
  • Jana Vaňková

    Jana se stala členem týmu BYDLENÍ.CZ začátkem října 2012. Jako redaktorka píše články o zajímavých akcích nebo osobnostech, připravuje seriál článků Na reality s rozumem, stará se o podobu PR článků a zároveň svými postřehy přispívá do vlastního blogu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444