Snížení energetické náročnosti budov – dodatečné zateplování původních oken

Hledejte na veletrhu Pragointerier - Living Fair

Velký podíl na celkových tepelných ztrátách domů mají okna. Snížení ztrát tepla touto cestou by proto mělo být jednou z priorit každého stavebníka, investora nebo majitele domu. Vzhledem k tomu, že 70% - 80% plochy okna tvoří prosklená plocha, významné snížení energetické náročnosti otvorových výplní přinese zateplení oken a dveří aplikací termoizolačního dvojskla.

Tímto řešením můžeme ušetřit až 60% tepla, které uniká okny, což je až 25% celkových tepelných ztrát. Montáž skel je navíc výrazně levnější než výměna za okna nová. Tato výměna zároveň sníží hluk až o 30% a zamezí také případnému rosení oken.

Montáž je rychlá, bez bourání a následného náročného úklidu a lze ji provést bez narušení provozu v místnostech. Není přitom nutná výměna vnitřních žaluzií nebo venkovních rolet, což znamená další úspory.
Technologie zateplování oken spočívá ve výměně jednoduché tabulky za izolační dvojsklo. Toto dvojsklo je pomocí plastové lišty vloženo do venkovního křídla po vyjmutí staré tabulky skla a je přišroubováno po celém obvodu. Nic se nefrézuje, vnitřní sklo a celé dřevěné okno zůstává bez zásahu, čímž vzniká tzv. trojité zasklení. Úzké plastové lišty lze barevně sladit s rámem okna a firma Apis - zateplování oken, s.r.o., která se technologií výměny skel zabývá, je nabízí v pěti základních barvách. Pro náročného zákazníka lze dodat barvy v podobě přírodního dřeva. Pro zlepšení celkové izolace okna se montuje v případě potřeby těsnění mezi křídlo a rám a okapnicový plech na odvod vody.

Metoda zateplení se používá především u dřevěných oken zdvojených a špaletových, které jsou v dobrém stavu, nejsou příliš zkřížená nebo shnilá. Lze ji použít i do kovových rámů a konstrukcí. V případě řešení kovových konstrukcí v panelových domech je možné pro odlehčení konstrukce aplikovat kombinaci izolačních dvojskel s polykarbonátem. Tato renovace vychází v porovnání s nabídkou plastových oken na třetinovou cenu. Podobnou formou lze vyřešit i problém s izolací luxfer.
Společnost Apis se zabývá nejen zateplováním starých dřevěných oken, ale i výměnou dvojskel, která již nevyhovují požadavkům normy a jsou použita v plastových či štřešních oknech nebo eurooknech. Nevyhovující dvojskla se projevují nedostatečnou izolací a výskytem nadměrného rosení. Pracovníci společnosti Apis vymění tabulku dvojskla za izolační dvojsklo lepších kvalit dle přání a požadavků zákazníka. Koeficient prostupu nabízených skel se pohybuje od 1,4 W/m2K, až po 0,60 W/m2K. Takto vynikající izolaci poskytuje nejen trojsklo, ale i dvojsklo o síle 24mm, které má v meziskelním prostoru napnutou speciální fólií heatmirror, tedy tepelné zrcadlo. Proto je firma i u starších plastových oken schopna aplikovat dvojsklo s vlastnostmi trojskla.

Firma Apis provede mimo jiné kontrolu vašich stávajících oken a objektivně zhodnotí, zda lze metodu uplatnit či nikoliv. V kladném případě poskytuje zdarma a nezávazně zaměření s cenovou kalkulací přímo na místě. Certifikát kvality ISO 9001 je zárukou, že dodané dvojskla a práce budou skutečně kvalitní.
Podrobnější informace o technologii dodatečného zateplování oken můžete získat u stánku společnosti Apis na veletrhu Pragointerier - Living Fair, který proběhne ve dnech 4. - 7. 9. 2008 na Výstavišti v Praze - Holešovicích. Stánek najdete v pravém křídle Průmyslového paláce pod číslem PK 25.
02.09.2008 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444