Šneci na talíři

Chutný a jednoduchý pokrm z listového těsta zná každý, ale většinou jen z té degustační stránky. Mnoho přátel z mého okolí je toho vzorným příkladem. Příprava je přitom tak jednoduchá. Není k tomu potřeba žádných složitých či drahých surovin. S přáteli rádi pořádáme „vínové dýchánky“ u nás na bytě. Nedávno jsem však nestihla koupit nic na zakousnutí vhodného k vínu. V ledničce byl jen sýr, kuřecí šunka a listové těsto, které už tak tak procházelo dobou spotřeby. Byla to tedy ideální souhra náhod, abych se spolu s kamarádkou pustila do přípravy.

Ingredience
listové těsto
malý rajský protlak
200 g kuřecí (jakékoliv) šunky
150g tvrdého sýru
bylinky (oregano, bazalka)
kmín na posypání
vejce na pomazání
Postup
Listové těsto bylo již předem rozválené, tudíž ho stačilo jen rozmotat. Těsto se potřelo rajským protlakem, jelikož má plnější chuť než obyčejné kečupy. Na tuto vrstvu se rovnoměrně rozprostře salám a sýr. Tady je na vás, zda si chcete více pohrát a krájet jak sýr, tak šunku na malé kousky, nebo pouze položíte kolečka. 
Pro zvýraznění chuti lze použít určitě i bylinky. Klasikou nám tu zůstává oregano, které je spojováno s chutí pizzy. Vše ale opět záleží na vaší fantazii a chuťových buňkách. Když je na těstě vše potřebné, zatočíme jej do rolády. Snažíme se přitom motat těsně, aby se nám těsto s náplní při krájení nerozpadalo. Vzniklý váleček se tedy nakrájí na cca 1-1,5 cm široká kolečka, která jednotlivě skládáme řezem na plech vyložený pečicím papírem. Vrchní stranu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem.
 
Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 min na 180°C, dokud nemá listové těsto zlatavou barvu.
 
Po upečení už jen zbývá naskládat šneky na talíř, ozdobit bazalkou, otevřít víno a užít si dobré jídlo i dobrou společnost hostů. 
 
27.08.2013 | Pavla Hajdová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444