Smetanové brambory zapečené s brynzou

Zatímco v letních měsících můžeme koupit takzvanou letní brynzu, která se vyrábí z čerstvého ovčího mléka, základem zimní brynzy jsou hrudky ovčího sýra připraveného v létě a uchovávaného v sudech. Nejoblíbenějším a nejznámějším jídlem z brynzy u nás jsou patrně brynzové halušky, z tohoto chuťově výrazného lahodného sýra lze ale připravit i jiné dobroty. Například jednoduché zapečené smetanové brambory.

Ingredience
800 - 1000 g nových brambor
150 g brynzy
200 ml smetany
máslo

1/2 lžičky sladké papriky
trocha pálivé papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl
petrželka
Příprava
Brambory okrájíme nebo oškrábeme a nakrájíme na cca centimetrové plátky. Do máslem vymazaného pekáčku dáme vrstvu brambor, na ni rozdrobíme brynzu, kterou posypeme sladkou i pálivou paprikou. Brynzu pokryjeme další vrstvou brambor, kterou jemně osolíme a okmínujeme. Povrch poklademe několika tenkými plátky másla, nakonec vše zalijeme smetanou.
Pekáček vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut při 160°C, až jsou brambory měkké a povrch začne zlátnout. Na talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem.

Jako přílohu nebo lehké samostatné jídlo vyzkoušejte:
Citronové brambory
Mnoho zajímavého se o bramborách dočtete zde:
Brambory jsou důležitou složkou potravy
25.01.2019 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444