Slavnostní vyhlášení Dětského činu roku 2006

Druhý oficiální ročník charitativního projektu Dětský čin roku byl ve čtvrtek vyhlášen v majestátních prostorách Brožíkovy síně Staroměstské radnice v Praze.

Cenu v kategorii Dobrý nápad převzala Monika Kolečkářová za 18 spolužáků ze ZŠ a MŠ Svatobořice – Mistřín z rukou marketingového ředitele společnosti Whirlpool CR Jána Živného a radního Magistrátu hl. m. Prahy Jiřího Janečka.

Ocenění v šesti vyhlašovaných kategoriích převzali: Jana Mihulková a Adriana Oláhová ze ZŠ Javornice; Tereza Šebelová ze ZŠ Krátká v Klášterci nad Ohří; Veronika Výborná ze ZŠ Masarykova v Čáslavi; kolektiv 6 dětí - Michaela Rákosová, Dominika Seherová, Ha Doová, Nela Stolleová, Jan Vozáb a Kamila Kubánková z gymnázia Jateční v Ústí nad Labem; Zuzana Kynclová ze Speciální základní školy T.G.M. ve Varnsdorfu a Monika Kolečkářová za třídu 18 spolužáků ze ZŠ a MŠ Svatobořice – Mistřík.

DČR 2006 proběhl stejně jako v loňském roce pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a primátora hlavního města Prahy. Organizátorem projektu je nadační fond Dětský čin roku a generálním partnerem společnost Whirlpool CR.

Vítězné a oceněné činy za rok 2006 byly vybrány z celkem 547 zpráv o dobrých skutcích a hodnoceny v šesti stálých kategoriích: Záchrana lidského života; Pomoc v rodině; Pomoc jiným dětem; Pomoc ostatním lidem; Pomoc přírodě a Dobrý nápad. Své příběhy vyprávěli žáci základních škol, speciálních základních škol a osmiletých gymnázií z nejrůznějších míst České republiky. Do Dětského činu roku 2006 se celkem zapojilo 5 469 dětí, které buď sepsaly své příběhy, nebo poslaly hlas v rámci hlasování dětské poroty. Milou tradicí se již stalo udělení Zvláštní ceny odborného týdeníku Učitelské noviny za nejlépe napsaný příspěvek, kterou v rámci celoroční mediální podpory projektu předal šéfredaktor periodika PhDr. Jiří Frey Mirkovi Novotnému ze ZŠ Horní Dunajovice.

Při slavnostním vyhlášení Dětského činu roku 2006 převzali všichni ocenění diplom, květiny a dárky od zástupců patronátních institucí, které reprezentovali radní magistrátu hlavního města Prahy Jiří Janeček, zástupkyně Ministerstva zdravotnictví ČR Ludmila Vostřáková, , zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Jiřina Tichá, předsedkyně správní rady nadačního fondu Dětský čin roku Blanka Rokosová, psycholog Pavel Prunner, zástupce ZOO Praha Petr Schönfeld a marketingový ředitel společnosti Whirlpool CR, která je iniciátorem celého projektu a zakladatelem nadačního fondu Dětský čin roku, Ján Živný. Zástupci škol, kam letošní laureáti docházejí, převzali od nadačního fondu Dětský čin roku dárkové šeky na 10.000 korun na školní pomůcky. Letos poprvé byla navíc vybrána ze všech účastníků letošního ročníku Dětského činu roku ještě škola sedmá - za originální příspěvek 55 žáků z Gymnázia ve Varnsdorfu.

„Ráda bych poděkovala všem dětem za dobro, které vykonaly a o kterém nám letos napsaly. Máme radost, že se stále výrazněji probouzí zájem dětí, rodičů i pedagogů o hlavní ideu celého projektu – povzbudit nejmladší generaci v konání dobra. Doufám také, že se brzy vyrovnáme s pětiletou ztrátou za Slovenskem a jejich počet - více než 640 tisíc zúčastněných dětí - rychle doženeme!,“ řekla Blanka Rokosová, předsedkyně správní rady nadačního fondu Dětský čin roku a dodala: „Vím, že dobra není nikdy dost, proto za nadační fond Dětský čin roku slibuji, že i my budeme postupně v praxi naplňovat poslání projektu a konat dobro v rámci zadání všech šesti vyhlašovaných kategorií. Například loni jsme ve spolupráci se společností Whirlpool věnovali spotřebiče do Jedličkova ústavu v Praze a také Ústavu sociální péče o tělesně postiženou mládež ve Zbůchu u Plzně, letos jsme zase svým adoptivním rodičovstvím a finanční pomocí žirafímu mláděti Barimu snad trochu podpořili přírodu. V těchto našich aktivitách chceme rozhodně pokračovat.“

Na závěr slavnostního předání ocenění za Dětský čin roku 2006 byl vyhlášen ročník nový, Dětský čin roku 2007.

Výsledky Dětského činu roku 2006

1. ZÁCHRANA ŽIVOTA:
Jana Mihulková a Adriana Oláhová, ZŠ Javornice - 218 hlasů
V příspěvku „Obyčejná cesta autobusem“ se podělily o zážitek, kdy při běžné cestě do školy navzdory lhostejnosti okolí zachránily společnými silami malého chlapce v bezvědomí před dalším zraněním.

2. POMOC V RODINĚ:
Tereza Šebelová, ZŠ Klášterec nad Ohří - 158 hlasů
V příspěvku „Jak nám vši zachránily babičku“ napsala o tom, jak se duchapřítomně a díky informacím získaným při zdravovědě postarala o svoji babičku při alergické reakci na štípnutí vosou.

3. POMOC JINÝM DĚTEM:
Veronika Výborná, ZŠ Čáslav - 576 hlasů
V příspěvku „Zákeřná nemoc a síla kolektivu“ se svěřila s příběhem nelhostejných a spolehlivých žáků, kteří dlouhodobě pomáhali dvěma svým spolužákům – Petře v boji s leukémií a zdravotně postiženému Petrovi.

4. POMOC OSTATNÍM LIDEM:
Michaela Rákosová, Dominika Seherová, Ha Doová, Nela Stolleová, Jan Vozáb, Kamila Kubánková, gymnázium Ústí nad Labem - 1099 hlasů
V příspěvku „Dobrovolnictví“ se šest děti z téže třídy svěřilo se svými mnoha zcela dobrovolnými a dlouhodobými charitativními aktivitami.

5. POMOC PŘÍRODĚ:
Zuzana Kynclová, Speciální základní škola Varnsdorf - 881 hlas
V příspěvku „Odpadky musí pryč!“ popisuje svůj malý, a přece velký, skutek o nesobectví a pomoci cizímu člověku i přírodě.

6. DOBRÝ NÁPAD:
Monika Kolečkářová za třídu 18 spolužáků, ZŠ a MŠ Svatobořice – Mistřín – 405 hlasů
V příspěvku „Malý kousek dobra“ skromně podává zprávu o společné činu 18, stále ještě malých, spolužáků, kteří v předvánočním čase napsali milé dopisy opuštěným starým lidem do domova důchodců, poté je se svojí paní učitelkou dokonce navštívili i s krásně nachystanými dárky a nacvičeným vánočním pásmem.

Zvláštní cenu Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek získal:
Mirek Novotný, ZŠ Horní Dunajovice.

Šek na 10.000 Kč na školní pomůcky převzali zástupci 6 škol, do kterých docházejí laureáti Dětského činu roku 2006 a sedmá cena patří Gymnáziu Varnsdorf za speciální Mapu dobra, dílo 55 žáků:
ZŠ Javornice
ZŠ Krátká, Klášterec nad Ohří
ZŠ Masarykova, Čáslav
Gymnázium Jateční, Ústí nad Labem
Speciální základní škola T.G.M., Varnsdorf
ZŠ a MŠ Svatobořice – Mistřín
Gymnázium Varnsdorf

Pro více informací kontaktujte:
Mgr. Romana Vlková
Kancelář - korespondenční adresa:
Pplk. Sochora 23, 170 00 Praha 7
mobil: +420 737 486 246
tel./fax: +420 224 210 265
romana.vlkova@karneval.cz

www.detskycinroku.cz
11.12.2006

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444