Slavné brněnské vily

Tým šesti autorů se podílel na další publikaci z řady Slavné vily vydávané uměleckou agenturou Foibos - po pražských přišly nyní na řadu vily brněnské. Vřelý vztah k tématu, odborné zaujetí, přesnost záměru, pečlivost, a smysl pro historické a společenské souvislosti, které do své práce autoři vložili, jsou na knize Slavné brněnské vily znát hned na první zalistování.

Kniha Jana Sedláka, Ivety Černé, Dagmar Černouškové, Jindřicha Chatrného, Lenky Kudělkové a Jindřicha Vybírala jistě potěší všechny Brňany, kteří mají ke zvláštní atmosféře svého města, dané i specifickou architekturou, vztah. Ty méně zasvěcené odkudkoli překvapí bohatstvím pozoruhodných zástupců vilového bydlení, které moravská metropole v některých svých čtvrtích skrývá. Autoři zde zachycují na 50 staveb, které čtenářům představují v chronologickém pořadí a v šesti kapitolách s úvody věnovanými historickým mezníkům, za nimiž tyto vily vznikaly. Uvnitř zachycených období se až do 2. světové války prostřednictvím staveb, jejich autorů či někdejších majitelů vynořuje také léta opomíjené Brno židovské a německé. Kapitola úvodní je věnována obecně fenoménu vilových staveb a jejich stručné historii. A jak zmiňují autoři v předmluvě: "Z osudů vil čtenář rovněž sezná, která období uplynulého století představovala všestranný vzestup a která naopak hlubokou krizi." Poslední kapitola ve shodě se záměrem zdůraznit nezastupitelnou roli vilového typu bydlení v našem životním prostředí zachycuje současné směřování brněnské architektury hlásící se k předválečné avantgardě, která významně přispěla ke kulturnímu bohatství města. Jak autoři rovněž zmiňují, všeobecně proslavená většina brněnských vil není, o velkém významu ve světě architektury se u mnoha z nich ale nakonec oni sami přesvědčili při shromažďování nových poznatků.

V knížce nechybí samozřejmě stavby jako vila Tugendhat, dílo architekta Ludwiga Miese van der Rohe, které, žel, v současné době díky nevydařenému výběrovému řízení na jeho rekonstrukci v posledních letech zbytečně chátralo, Bauerův zámeček na výstavišti upravený slavným Adolfem Loosem, stavby Leopolda Bauera, Ernsta Wiesnera, Otty Eislera, Bohuslava Fuchse, Josefa Poláška, Dušana Jurkoviče a dalších významných architektů. Texty k fotografiím neobsahují, jak už bylo naznačeno, jen popisy vil, ale také osudy architektů i stavebníků.


Knížku doplňují plánky s označením míst, kde významné vily stojí, takže může sloužit i jako zcela praktický průvodce zajímavými trasami vypovídajícími o minulosti města.

Umělecká agentura Foibos tuto lákavou publikaci vydala ve spolupráci s brněnským pracovištěm Národního památkového ústavu a Muzeeem města Brna.
19.12.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444