Sláma jako stavební materiál?

Jaká je životnost slaměných domů? Jaká jsou úskalí slaměných staveb?

Přestože technika stavění domů ze slámy je v České republice spíše neznámá, v cizině se již delší dobu těší velké oblibě. Se stavbou domů ze slámy lidé spojují obvykle řadu obav jako je například napadení domu hmyzem, menší žáruvzdornost či obavy, že dům začne hnít. Ve všech uvedených případech se však jedná pouze o mýty, které lze vyvrátit. Ve světě stojí slaměné stavby starší 100 let.

Informace a rady jak postavit dům z balíků slámy naleznete v knize Slaměný dům.

Podrobně rozebírá domy ze slámy také následující článek.

Na příkladech konkrétních českých i zahraničních realizovaných staveb se můžete seznámit se způsoby, formami  i úskalími, která nastávají při aplikaci obnovitelných přírodních materiálů - v knize nakladatelství Grada Publishing Přírodní stavební materiály.
25.11.2009

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444