Skříň v novém kabátě

Chcete-li, aby vaše skříň i přes výhodnou cenu nevypadala tuctově, ale dostala punc individuality, musíte, jak se říká, přiložit ruku k dílu. Několik možností, jak na to, ukazují naše čtyři parádní příklady.

Použít můžete jakoukoliv skříň s plnými dveřmi. My jsme zvolili model "Klaus", který se tu prezentuje prozatím ve starém hábitu. Tato šatní skříň měří na výšku 197 cm, na šířku 91 cm a nahloubku 54 cm. S bukovým dekorem je k dostání za výhodnou cenu už od 1700 Kč (Roller).

Šaty dělají člověka - to je staré přísloví, které v tomto případě platí i pro skříň. Díky látce od firmy IKEA (šířka 150 cm, cena asi 100 Kč/m), s květy na způsob kaleidoskopu a kruhy na růžovém podkladu, vdechne skříň vaší ložnici život. Nová dekorace se totiž neomezuje jen na skříň, ale pokračuje i do poloviny stěny, takže tvoří jednotný celek. Tento dojem ještě podtrhuje horní polovina stěny v béžové barvě, která koresponduje s barvou skříně. Látka se na stěnu nelepí, proto zde máme pár tipů na správné obložení. Pruhy stříhejte tak, aby vzor navazoval. Na úrovni obložení skříně a nad podlahovou lištou připevněte hřebíčky vždy jednu lištu. Obě lišty opatřete kobercovou lepicí páskou, kterou přilepíte látku nejdřív ke spodní liště, pak pod napětím k horní liště. Nakonec ji zafixujete čalounickou pistolí. Na čisté zakončení okrajů látky použijte úzké hranaté lišty, které připevníte hřebíčky bez hlaviček.

1. Jako první přistřihneme látku na rozměr dveří s přídavkem 3 cm na každé straně

2. Látku celoplošně rozložíme, napneme, aby netvořila záhyby, a na čelních stranách dveřního křídla připevníme čalounickou pistolí

3. Horní okraj látky (už připevněný) zakryjeme úzkou hranatou lištou (1 x4 cm) kvůli čistému zakončení. Lištu připevníme hřebíčky bez hlaviček

Skříň jako hrací kulisa


Který kluk by nechtěl být aspoň jednou v životě skutečným rytířem? Kupovat rovnou celý hrad by bylo přehnané - vždyť tato šatní skříň dokáže po menších úpravách (a za levný peníz) splnit úplně stejnou funkci. Veškeré aplikace připevníme ke skříni pomocí kobercové lepicí pásky. Balkonek přiřízneme z 1 cm silné překližky, tupě sklížíme a připevníme hřebíčky bez hlaviček. Obložení balkonu zhotovíme z modelářských lišt (O,3xl cm), které nalepíme. Malé dřevěné šindelky (z potřeb pro kutily) zdobí střed. Kamenný oblouk z jednoho kusu sklížíme s balkonem ještě dřív, než jej nalepíme na skříň (viz nákres). Jakmile malý rytíř odroste dětským střevíčkům, můžeme dekoraci beze zbytku odstranit a nahradit novými motivy.

 

 

 

 

 

1. Veškeré díly, jako vratové oblouky, křídla, cimbuří, balkon i okno hradu, vyřízneme přímočarou pilou z překližky o síle 1 cm.
2. Padací mříž hradní brány vytvoříme z proužků krepové malířské pásky, kterou přistřihneme na míru. Pozadí pak vybarvíme modrou plakátovou barvou.
Po zaschnutí krepovou pásku stáhneme a celou plochu přelakujeme bezbarvým lakem.
3. Oblouk brány z imitace kamene nalepíme klihem na dřevo a zafixujeme pomocí svěradel. Aby kamenné kvádry lépe vynikly, zvýrazníme spáry pilníkem.

 

Plyšáci na stráži vyhlížejí
nepřítele. Pokud by sem
pronikli cizí rytíři, hradní
pán jim to pěkně spočítá!

Z tuctového nábytku naprostý unikát


V případě tohoto výstavního kousku budete muset sáhnout o něco hlouběji do kapsy. Filigránské dekorační elementy "Stixx" od firmy Koziol (27x27 cm, asi 100 Kč/ks), určené ke spojování do dělicích mezistěn, se tu díky oranžovým aplikacím na černé lakované fólii uplatňují přímo dokonale. Ke dveřím a bokům skříně se připevňují mosaznými čalounickými hřebíčky. Mezi fólii a skříň se vkládají kousky filce jako distanční podložky. Díky nim se fólie nepoškrábe a lesklé dekorační prvky získají 3D efekt. Fólie (200x45 cm, od 85 Kč za běžný metr) je k dostání v mnoha různých barvách. Pestrobarevná, tón v tónu nebo decentní ­zcela podle vašeho gusta!

1. Samolepicí lakovanou fólii nalepíme na navlhčené dveře (mýdlovým roztokem). Aby pás běžel rovně a uprostřed, nalepíme s odstupem 4,5 cm od okraje dveří malířskou krepovou pásku (poslouží jako doraz). Vlhkým hadříkem fólii tlakem uhladíme.
2. Dekorační prvky připevníme čalounickými hřebíčky.

TIP
Dobrým pomocníkem při výrobě filcových distančních podložek je čepové dláto. Stačí jediný úder kladívka a z filce pod nábytek se vysekne malé kolečko. Podložky udržují odstup od povrchu skříně a díky pružení chrání dekorační prvky při zatloukání čalounických hřebíčků.

 

Vyjeďte si na gondole

 

 

 

Sníte o cestě do Benátek? Splňte si sen v pohodlí svého domova. Stačí jedna úplně obyčejná skříň a pár ingrediencí a hle - kouzlo města renesančních paláců a gondol vás bude obklopovat dnes a denně. Zhotovení kůlů na uvazování lodí není nijak obtížné. Nejdříve rozřízneme napůl malé a velké polystyrenové koule. Menší polokoule slepíme s kužely, větší polokoule nalepíme na horní konec roury na navíjení koberců (jejich průměry musí vzájemně souhlasit). Sprej s metalickým efektem vybíráme tak, aby byl vhodný na polystyren. Kartonové roury připevníme ke skříni pomocí hmoždinek do dutin. Na dveře skříně nakonec nalepíme fotografie Benátek plakátového formátu s gondolami v pozadí. Věřte, že iluze bude dokonalá.

 

 

 

 

1. Co budeme potřebovat: Roury na navíjení koberců o průměru 10 cm, polystyrenové koule různých velikostí (o průměru 10 a 5 cm), polystyrenové kužely, zbytek zahradní hadice.
2. Kousek zahradní hadice poslouží
jako ozdoba hlavice benátského kůlu. Hadici přiřízneme na míru, spojíme kouskem trubičky a slepíme sekundovým lepidlem.
3. Typický svinutý vzor vytvoříme tak, že červeně (akrylovou barvou) nalakované roury na koberce polepíme do spirály bílou izolační páskou.

SERVIS - DALŠÍ INFORMACE

ČALOUNICKÉ HŘEBÍČKY
Na upevňování dekoračních prvků se čalounické hřebíčky přímo nabízejí, protože se jednoduše zatloukají (na rozdíl od běžných šroubů). Jejich nabídka je opravdu široká. Jsou k dostání v provedení z mědi, mosazi i oceli a také s ozdobnými hlavičkami nejrůznějších barev i tvarů.

 

HMOŽDINKY DO DUTIN
Pro bezpečné upevnění benátských kůlů ke skříni jsou vhodné speciální hmoždinky do dutin nebo univerzální hmoždinky. Jakmile hmoždinka pronikne skrz materiál, utahováním šroubu se zevnitř zauzluje (viz foto). Tím je zaručeno pevné ukotvení.

 

 

 Převzato z časopisu Udělej si sám 1/2009.

27.01.2009
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444