Skříň pod šikmou střechou 1

Stavba nosné konstrukce

Lehká stěna ze sádrokartonových desek a kovové nosné konstrukce mohou rozšířit užitnou plochu pod střechou. Individuální vnitřní zařízení tento prostor využije beze zbytku.

Také spíte pod šikmou stěnou? Nejste sami. Prakticky ve všech rodinných a dvougeneračních domech, které byly postaveny za posledních dvacet let, je ložnice umístěna v prvním nebo druhém poschodí. Využití tak nachází (alespoň!) jedna šikmá stěna. Náš návrh: Udělejte ze slabiny šikmých stěn přednost a splňte si sen o vlastní šatně. Díky moderním lehkých stavebním materiálům je to mnohem snazší, než byste očekávali.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Stavba nosné konstrukce

Na začátek jeden tip: Hlavy šroubů, kterými se sádrokartonové desky připevňují k nosné konstrukci, nesmějí proniknout skrz kartónový povrch do vrstvy sádry, protože by tím mohla utrpět stabilita celé příčky. Proto si raději obstarejte držák na šroubovací nástavce s nastavitelnou hloubkou dorazu, který zajistí, aby hlava šroubu skončila v jedné rovině s povrchem desky. Kartónová vrstva zůstane nepoškozená. Takovéto držáky na šroubovací nástavce seženete ve stavebním hypermarketu.

     

1) Podlahové a stropní profily nastříhejte nůžkami na plech na potřebné rozměry. Postupujte přitom opatrně, protože hrany plechu jsou velmi ostré.

2) Nyní profil přišroubujte k podlaze pomocí hmoždinek. Pokud si chcete ušetřit čas, použijte zatloukací hmoždinky. Do profilu i podlahy vyvrtejte otvory a připevněte plech několika ranami kladivem. Dávejte pozor, aby vzdálenost mezi jednotlivými šrouby nikdy nepřesáhla 100 cm.

3) Svislé a šikmé profily zkraťte na potřebnou délku a připevněte je.

    

4) Spojení mezi svislými a vodorovnými profily se vytvářejí pomocí speciálních kleští, které v rámci jednoho úkonu procvaknou a zdeformují plech překrývajících se profilů. Vzdálenost mezi jednotlivými profily by z důvodu stability neměla překročit 62.5 cm.

5) V místě, ve kterém se setkává vnitřní příčka s přední stěnou, nechte mezi profily mezeru, jejíž šířka je přibližně dvojnásobkem tloušťky sádrokartonových desek. Usnadní se tím jejich pozdější montáž.

6) Připevněte příčné nosníky.

    

7) V místech připojení k okolním stěnám nalepte po obou stranách profilů pruh lepicí pásky, který usnadní vyspárování.

8) Desky připevňujte k nosné konstrukci tak, aby na sebe spáry nenavazovaly.

9) Nakonec vyplňte spáry a obruste je.

Převzato z časopisu Udělěj si sám 1/2005

03.01.2005 | tk
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444