Sklo na Špilberku

Foto: Muzeum města Brna

Foto: Muzeum města Brna

Ivo Rozsypal vystavuje ve svém rodném městě

Letní prezentace některého z českých sklářských výtvarníků či designérů se stala pravidelnou aktivitou Muzea města Brna.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Muzeum města Brna

Pro letošní prázdniny připravilo Muzeum města Brna výstavu brněnského rodáka akademického malíře Ivo Rozsypala, jedné z osobností, které významně přispěly k výjimečné kvalitě a světové pověsti české sklářské tvorby.

Výstava umístěná až do 2. září 2012 v prostorách východního křídla hradu Špilberk se uskutečňuje v době, kdy umělec osaví své 70. narozeniny, mimořádná je také tím, že se jedná o rozsáhlý průřez celou jeho tvorbou, což si vyžádalo nutnost zápůjček od mnoha institucí a sběratelů, včetně zahraničních. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout mj. také Rozsypalovy malby a kresby, prezentace skla zahrne práce vytvářené od studentských let až po nedávnou dobu, k vidění zde budou např. i šperky, které výtvarník připravil pro Hereckou asociaci a které dostávali umělci ocenění cenou Thalie.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Muzeum města Brna

Ivo Rozsypal je, podobně jako řada našich dalších světově proslulých sklářských výtvarníků, žákem Stanislava Libenského, který v letech 1963 - 1987 působil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. O svém životě a díle vydal Rozsypal před několika lety pozoruhodnou monografii, v níž věnoval významný prostor zákulisí celého sklářského oboru, svým spolupracovníkům i kolegům - sklářským výtvarníkům.

Své práce s velkým úspěchem vystavoval doma i ve světě, získal za ně řadu prestižních ocenění, mj. Zentralschweizer Glaspreis v Luzernu ve Švýcarsku v roce 1980 či Silver Prize v japonské Kanazawě v roce 1995. Část své tvůrčí dráhy věnoval podniku Crystalex v Novém Boru, kde po deset let působil jako výtvarník-designér.

Typickým materiálem je pro Ivo Rozsypala temné, neprůhledné opaxitové sklo, které často kombinuje s čirým floatem a červeným kompozičním sklem a pomocí technik jako broušení, lepení i řezání vodním paprskem vytváří velmi kontrastní, výrazné plastiky a objekty.

18.07.2012 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444