Sklo a světlo

Josef Hospodka, vázy, 1962, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, foto Gabriel Urbánek

Josef Hospodka, vázy, 1962, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, foto Gabriel Urbánek

Pod tímto názvem můžete ve dvou pražských výstavních prostorech zhlédnout výstavu věnovanou oslavám 150. výročí založení Střední uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově. Výstava představuje  historii i současnost školy, důraz klade především na její vývoj po 2. světové válce.

René Roubíček, Ovoce, mísa z přejímaného skla s reliéfním výbrusem ze školního brusičského oddělení, 1946. Foto - Galerie SUPŠ Kamenický Šenov

Josef Hospodka, vázy, 1962, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, foto Gabriel Urbánek

Část výstavy instalovaná v Uměleckoprůmyslovém museu zachycuje historii školy od jejího založení, až do konce 2. světové války, kdy sem přicházejí mladí čeští výtvarníci a kdy tato škola zásadně přispívá mj. také ke vzniku a rozvoji nedesignové, tzv. ateliérové sklářské tvorby, oblasti, v níž čeští skláři dosáhli a dosahují významných úspěchů v celém světě. Se školou v Kamenickém Šenově jsou v posledních šedesáti letech spjata jména jako René Roubíček, který zde v letech 1945-1952 působil jako pedagog, jeden z prvních poválečných absolventů Vladimír Kopecký, Ladislav Oliva, Ivo Rozsypal, Jiří Šuhájek, Vladimír Klein, František Janák a další. Byl to právě René Roubíček, kdo na EXPO 58 v Bruselu získal Grand Prix za prostorovou kompozici ze skla a kovu a upozornil tak zároveň na nové, výtvarné možnosti skla i na vysokou uměleckou a technologickou úroveň českého sklářství.
Skleněná plastika Vladimíra Kopeckého. Foto - Prager Kabinett

Josef Hospodka, vázy, 1962, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, foto Gabriel Urbánek

Druhá část výstavy bude otevřena v pražské Galerii Design centra ČR do 16. srpna a zaměřuje se především na designové sklo, jeho produkci a přínos kvalitního designu pro každodenní život.

Kamenickošenovská škola je nejstarší svého druhu na světě. Její jubileum je událostí, o jejímž významu svědčí i fakt, že bylo zařazeno do kalendáře významných výročí UNESCO pro rok 2006-2007, kde se ocitá např. vedle výročí narození W.A.Mozarta, Sigmunda Freuda či výročí úmrtí Paula Cézanna.

Založení školy si vyžádaly potřeby zdejšího regionu a jeho výrobní tradice; vznikla v roce 1856 na přání zdejších výrobců skla. Její žáci byli připravováni pro malířské a rytecké práce, k nimž později přibylo i broušení a pískování. I když byl slibný poválečný vývoj přerušen zrušením školy v roce 1952, po několika letech zde byla výuka obnovena a zdejší pedagogové i absolventi významně zasáhli do vývoje českého sklářství v jeho výtvarné, řemeslné i technologické oblasti.

Smalty malovaný do olova vkládaný objekt, matur. práce Ivany Vranákové, 2001. Foto - Foto - Galerie SUPŠ Kamenický Šenov

Josef Hospodka, vázy, 1962, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, foto Gabriel Urbánek

O aktuálních výsledcích úsilí pedagogů i žáků Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově vypovídá výstava. kterou mohou do konce září 2006 zhlédnout návštěvníci místního Sklářského muzea, kde jsou vystavovány maturitní práce zdejších studentů. Oslavy výročí vyvrcholí ve dnech 8.-10.září 2006 mj. konferencí věnovanou novým technikám zušlechťování skla a odhalením pamětní desky prvnímu řediteli školy Janu Dvořáčkovi.

14.07.2006 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444