Sklo Vladimira Kleina

Reprezentativní výběr prací jednoho z významných českých sklářských výtvarníků představuje výstava nazvaná Vladimir Klein - Sklo. Královská kaple ve východním křídle hradu Špilberk je po oba letní měsíce  zasvěcena kráse materiálu, k jehož dlouhé historii přibyla teprve od poloviny minulého století nová kapitola - sklářské sochařství. Její počátek i průběh podstatně ovlivnili čeští umělci a Vladimir Klein je jedním z nich.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vladimir Klein (1950) patří k druhé generaci osobností volné české sklářské tvorby, a byli to právě její zakladatelé, kdo ovlivnili jeho rozhodnutí věnovat se tomuto oboru. Za studií na Střední průmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově, která je nejstarší svého druhu na světě, se upevnil jeho vztah ke sklářství jako řemeslu, už zde měl také příležitost setkat s osobnostmi jako René Roubíček nebo Václav Cígler. Ve studiu pak pokračoval na VŠUP v Praze, kde se stal mj. žákem profesora Stanislava Libenského, dalšího ze světově uznávaných sklářských výtvarníků, který ve svém ateliéru vychoval desítky umělců. Mnozí z nich rovněž uspěli v zahraničí, kde jsou vystavována jejich díla, přednášejí na univerzitách a uměleckých školách. Vladimir Klein získal své první mezinárodní ocenění v roce 1977 v německém Coburgu, později byl oceněn např. také v USA a několikrát v Japonsku, v Institutu sklářského umění v japonské Toyamě rovněž působil čtyři roky jako profesor. S jeho díly se měli možnost seznámit návštěvníci řady světových galerií - kromě řady japonských měst vystavoval v Rakousku, v Německu, v Lucembursku a ve Velké Británii.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Užitková hodnota skla vždycky souvisela s jeho optickými a estetickými vlastnostmi i možnostmi různých technik zpracování, obojí se ale plně zhodnocuje právě od doby, kdy se sklo stalo také materiálem volného tvůrčího vyjádření a kdy mohlo svými specifickými vlastnostmi obohatit výtvarné umění. Bohatou škálu vyjadřovacích prostředků, které sklo nabízí, Vladimir Klein zúročuje v dílech oslovujících diváka magickou hrou světla a barev i čistotou tvarů. Nejpůsobivějšího výsledku dosahuje při tvarování skleněného bloku za studena technikami užívanými v kamenosochařství. Čtyři desítky jeho skleněných plastik naplňují výstavní prostor jedinečnou atmosférou: řemeslná dokonalost, hravost a citlivost, s nimiž Vladimir Klein vytváří svá křehká díla, pročistí oči i mysl návštěvníků.

Vladimir Klein se věnuje i designovému sklu, které je na výstavě zastoupeno asi pětadvaceti exponáty. Mnohé z nich vznikly v době, kdy působil jako vedoucí designér v novoborském Crystalexu.Také tyto tvarově oproštěné vázy, mísy a další užitkové předměty vypovídají o jeho neúnavné snaze vymanit sklo z pout zaběhlých představ a zdůraznit jeho originalitu.
Výstava, kterou pořádá Muzeum města Brna, je třetím pokračováním cyklu prezentace českého autorského skla. Prostor Královské kaple hradu Špilberk hostil už práce Jiří Šuhájka a Jana Exnara, kteří patří, stejně jako Vladimir Klein, k žákům Stanislava Libenského. S dílem umělce a pedagoga Libenského se zde ale můžete setkat po celý rok - okna kaple jsou totiž osazena skleněnými vitrážemi, které vytvořil nedlouho před svou smrtí v roce 2002.
13.07.2007 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444