Sklo Blanky Adensamové v kapli s okny Libenského

Sklářská výtvarnice a malířka Blanka Adensamová (nar. 24.11.1948 v Turnově) vstoupila na českou a krátce na to i na mezinárodní sklářskou scénu ve druhé polovině sedmdesátých let, nedlouho po absolvování sklářského ateliéru prof. Stanislava Libenského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kterým navázala na studium sklářství na SUPŠ v Železném Brodě.

Věnuje se především tvorbě tavených skleněných plastik a interiérových skleněných doplňků a vytvořila také několik pískovaných a leptaných vitráží. Tavené sklo příležitostně kombinuje s přírodními materiály.

Souběžně s monumentálními realizacemi se od počátku osmdesátých let nepřestala věnovat komorně laděné tvorbě. Společným jmenovatelem jejího díla je nejen statutární pojetí skulptur, ale i okruh motivů jako oko, prsty apod, které zde mají symbolický význam. I v nenáročných rozměrech jejích komorních plastik je přitom obsažena monumentalita.

Blanka Adensamová od roku 1977 vystavovala na více než 50 výstavách doma i v zahraničí. Svoji tvorbu představila např. v Německu, Velké Británii, Španělsku, Řecku, Dánsku, Francii, Japonsku, USA aj. Její dílo je zastoupeno v muzeích a galeriích v New Yorku, Los Angeles, Washingtonu, Vancouveru, Tokiu (Muzeum moderního umění a Sasaki Glas), polovinu expozice skla v japonském Ibaraki tvoří právě její plastiky a sochy. Její práce jsou i v Mnichově, Essenu, Rheinbachu a ve Frauenau v SRN, v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze i v dalších českých muzeích. Její plastiky zdobí interiéry Ministerstva kultury, Národního domu na Vinohradech, budovy Čechofrachtu aj. Mezi mnohými oceněními je například i „Promotion Award“ ze světové přehlídky „Glass 84“.
 
S dílem této významné české výtvarnice se můžete setkat na výstavě, která je dalším pokračováním jedinečného prázdninového cyklu prezentací českého sklářského sochařství Muzea města Brna. Královská kaple hradu Špilberk, do níž světlo vstupuje okny vytvořenými Stanislavem Libenským, bude hostit tvorbu Blanky Adensamové do 11. září 2011.
11.08.2011 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444