Skandinávský design a pohodlné sezení

Skandinávský design, který je synonymem pro neokázalou krásu, funkčnost a nadčasovost, nachází své příznivce po celém světě a pronikl do všech oblastí nábytkového designu. Týká se to i sedacího nábytku, který skýtá prostor pro nepřeberné množství nápadů.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Skandinávský styl, k jehož cílům v době jeho vzniku po druhé světové válce patřila snaha kultivovat každodenní život, spojil tradici s modernou a užitečnost s krásou. Během svého vývoje přinesl skandinávský nábytkový design řadu podnětů celému světu. Severští designéři vyšli z použití tradičních materiálů, především dřeva, brzy však začali pracovat také s novými moderními technologiemi a materiály, jejichž vlastnosti umějí plně využít jak v jedinečném tvarovém pojetí, tak v užitných vlastnostech nábytku. Pokud jde o sedací nábytek, zasahovali a zasahují do vývoje všech jeho typů. Z jejich návrhářských dílen pocházejí jednoduchá sedátka jako je slavná trojnožka Alvara Aalty z produkce firmy Artek, praktické taburety, orginální lehounká a elegantní křesílka, hluboká křesla, jimž můžete s úlevou svěřit unavená záda, pohodlná čalouněná chaise longue, jimž v minulosti vtiskla tvář řada velkých světových designérů, nebo nejrůznější sofa, která v moderním pojetí umožňují nejrůznější kombinace a multifunkční využití, tak jak je to skandinávskému designu vlastní.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Těm, které lehkost, elegance a preciznost skandinávského stylu oslovuje, představujeme malý výběr jedinečného sedacího nábytku z nabídky společnosti Scandium, která se na dovoz nábytku ze skandinávských zemí specializuje. Sofa, křesla a křesílka od dánského výrobce SOFTLINE, od švédské rodinné firmy BLÅ STATION  nebo od dnes již klasické švédské nábytkářské společnosti SWEDESE tvoří jen část zajímavé nabídky tohoto českého dodavatele.

Heart

Svou multifunkčností je tento modulární nábytek typickým představitelem moderního bydlení. Využít ho lze jako jednoduché sofa nebo jako křesílka. Opěrák je odnímatelný a lze ho znovu připojit do horizontální polohy, tak aby vytvořil ploché lounge sofa. Jednotlivé moduly mohou být kombinovány, takže lze vytvořit větší, elegantní sofa nebo je lze použít odděleně. Pro větší pohodlí a bohatší využití obsahuje sada i taburet.

Lamino

Křeslo, které bylo zvoleno nejlepším švédským nábytkovým designem 20. století. Dnes již klasický kus nábytku od firmy Swedese je jedním z nejdéle vyráběných produktů firmy, který stále neztrácí na oblibě. Pochází z roku 1956 a s úspěchem se prodává dodnes. Tento kus nábytku je asi nejznámějším designem z rozsáhlé kolekce návrháře Yngve Ekströma. Typickým rysem jsou pro něj vysoká záda, vyrábí se z různých typů dřeva a potah může být látkový, z kůže nebo z beránku.

Lane

Ultramoderní křeslo vyrobené společností Softline působí v interiéru lehce a vzdušně. Díky oválným tvarům je příjemné na pohled, ale věrné příznivce si získává také díky tomu jaké nabízí posezení. Integrovaný polštářek pod hlavu a možnost doplnění funkčně tvarovanou podnožkou totiž zaručují báječné pohodlí.

Oppo

Po letech experimentování s tenkými židlemi z tvrzené plsti se designér Stefan Borselius vydal úplně jiným směrem. Originální křeslo připomínající mimozemšťana působí jako by vás chtělo obejmout a komunikovat s vámi. Firma BLÅ STATION jej vyrábí ve varintách bez područek i s područkami. Křesílko s rámem z oceli a dřeva je vyplněno polyuretanovou pěnou a čalouněno látkou či kůží.

Hugo

Busk & Hertzog dvojice mladých designérů, kteří působí v Kodani a pravidelně spolupracují s firmou Softline, dali tomuto svému originálnímu křeslu jméno Hugo. Křeslo má robustnější vzhled, zajímavé křivky mu ale propůjčují nezaměnitelnou eleganci. Je vyrobeno z vysoce kvalitní náplně a má různé varianty čalounění, včetně možnosti dvoubarevného čalounu. Uplatnit se může jako solitér v obývacím pokoji stejně dobře jako v setu ve veřejných prostorách.

Grand Prix

Zábavné houpací křeslo Grand Prix existuje ve dvou velikostních variantách a působí zároveň jako originální dekorace. Dětská varianta "small" je ideálním křeslem do pokojů dětí a teenagerů. Ve svém pokojíčku prý ho mají dokonce děti dánské královské rodiny. Dospělým je určena velikostí odpovídající varianta XL.

Sitt

Sitt představuje nový přístup k oblíbeným sedacím vakům. Návrhářka Susanne Gronlund navrhla pro Softline sedací vak, který se vzhledem i funkcí bezvadně hodí do nekonvenčních moderních interiérů. Vak je navržen tak, že nabízí mnoho pozic pohodlného sezení pro odpočinek, sledování televize nebo i práci na notebooku ... Speciální potah je velmi pevný, tak aby si Sitt udržel skvělý tvar a vzhled.


Pause

Důvtipně vymyšlený taburet umožňuje zábavné možnosti kombinací, čím víc kusů máte k dispozici, tím víc si můžete vyhrát. Flexibilní a pohodlný kousek se snímatelnými potahy v mnoha barvách a překvapivě mnoho způsoby užití jak v bytě tak na pracovišti nebo v jakýchkoliv jiných prostorech.

Bingo

A nakonec jsme si nechali toto jednoduché a funkční designové sedátko. Jeho autorem je Michiel van der Kley, který je vymyslel tak, že může sloužit jako taburet, při použití podnosu jako praktický stoleček nebo ho lze rozložit, čímž získáte příjemný prostor pro hru vašich dětí nebo docela pohodlné lehátko o rozměru 65 x 195 pro provizorní uložení návštěvy.

23.02.2011 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444