Silikonová revoluce v kuchyni

Silikon si dnes vydobývá své místo ve vybavení kuchyní po celém světě. Tento pro kuchyňské pomůcky donedávna zcela neznámý materiál představuje pro všechny, kdo se zabývají vařením, opravdovou revoluci. A v čem vlastně tato revolučnost spočívá.

Jedná se o materiál zvaný polysiloxan, což je anorganicko-organický polymer – to ovšem asi většině z nás moc neřekne. Důležité je, že má velmi specifické vlastnosti, mezi které patří v první řadě výjimečná tepelná odolnost (odolá teplotám od - 40°C do + 230°C), je proto vhodný jak do mrazničky, tak do všech běžných druhů trub, včetně mikrovlnky. Má tedy v kuchyni opravdu široké uplatnění.

Ze silikonu se vyrábí převážně pomůcky a nádobí na pečení, které využijete zejména teď, v období předvánočního shonu, kdy většina z nás tráví spoustu času v kuchyni u trouby, abychom napekli všechno to cukroví a dobroty pro celou rodinu. A právě při pečení nejvíce oceníte revoluční vlastnosti silikonu. Zejména je to jeho vysoká tepelná vodivost, díky které ušetří čas i peníze - dokáže zkrátit dobu pečení až o třetinu. Na druhou stranu však zároveň ochrání před nepříjemnými spáleninami, protože již do několika minut po vyndání z trouby je forma vychladlá. Dalším plusem jsou jeho nepřilnavé vlastnosti, díky kterým nemusíte formu složitě vymazávat, vysypávat či vykládat pečícím papírem a přesto vše, co upečete, z formy vyjede doslova jako po másle. U drobných pomocníků v kuchyni oceníte zejména to, že silikon neváže pachy a chutě. Můžete se tedy rozloučit s rybou nebo česnekem týden „vonících“ z vaší obracečky.

A třešinka na dortu? Silikonové formy jsou zdravotně nezávadné, velmi snadno se udržují (lze je mýt i v myčce na nádobí) a jsou lehké, tudíž se s nimi snadno manipuluje. A i kdyby vám přeci jen z ruky nějaká vyklouzla, nemusíte se bát, že by se rozbila. Navíc jsou tyto výrobky skladné – můžete je srolovat nebo stočit, vždy se vrátí do původního tvaru. Nenechte se ovšem zmást zdáním, že kuchyňské pomůcky ze silikonu nemají jedinou chybičku. Bohužel v našem nedokonalém světě se i sem vloudila malá nedokonalost. Tou je nízká odolnost silikonu vůči mechanickému poškození, zejména ostrými předměty. S noži a vidličkami proto opatrně!

Jaké výrobky ze silikonu můžete vlastně pro svou kuchyni sehnat? Zásilkový obchod www.4home.cz nabízí celou řadu pomůcek z tohoto „materiálu třetího tisíciletí“, v různých barvách. Nejširší sortiment zahrnuje zejména formy a pomůcky pro pečení, které oceníte nejen v předvánočním shonu - od silikonových válů a válečků, přes oblíbené formy na pečení bábovek až po malé formy veselých tvarů, kterými potěšíte zejména vaše nejmenší. Pozadu nezůstávají ani drobní pomocníci jako jsou chňapky, obracečky či cedníky a v neposlední řadě oceníte praktické i vtipné formy na led, se kterými si již nikdy neomlátíte ruce o kuchyňskou linku, abyste dostali ven aslepoň jednu kostičku ledu.

Kompletní sortiment naleznete zde.

15.12.2011 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444