Silikon a jeho místo v kuchyni

Silikon patří mezi stále častěji se objevující materiály v kuchyni. Proč tomu tak je? Oblíbili jsme si jej pro snadné zacházení, praktické skladování i barevné zpracování.

Silikon postupně vytlačil veškeré klasické materiály, bez kterých jsme si snadné vaření dosud nedokázali představit. Mašlovačka, pečicí papír, forma na bábovku, šlehací metly ale i chňapky na horké hrnce dokazují, že silikon v kuchyni sebejistě získává výsadní postavení.

Proč sláva silikonu?

Silikon svými vlastnostmi, jako jsou nepřilnavost, snadná omyvatelnost nebo odolnost vůči vysokým i nízkým teplotám, usnadňuje práci. Jednoduše řečeno - zamezuje klasickým problémům, se kterými se během pečení nebo vaření často potýkáme. Těsto se na silikonové podložce nelepí, bábovku ze silikonové formy snadno vyklopíte, chňapky nechytnou od ohně, stěrka se nedrolí, formy nemusíte vymazávat a muffiny nebo ledy ze silikonových forem skoro samy vyskočí.

Silikon jsme si oblíbili také pro jeho lehkou údržbu a hygienické vlastnosti. Jedná se o zdravotně nezávadný materiál. Silikonové náčiní i nádoby snadno otřete, omyjete a bez obav je můžete vkládat i do myčky. Na rozdíl od dřeva nevstřebává pachy, nemusíte si tedy vyhrazovat prkýnko nebo vařečku třeba na cibuli.

Praktické skladování

Obzvláště majitelům malých kuchyní silikon vytrhl trn z paty. Už se totiž nemusí zaobírat otázkou, kam uskladnit formu na bábovku nebo vál. Silikonové pomůcky stačí zmáčknout, srolovat, přehnout a schovat do zásuvky.  
 
V neposlední řadě je třeba ocenit jeho životnost. Je totiž takřka nezničitelný. Nerozbije se, nepopraská, nerozteče se. Při pořizování sledujte teplotní rozmezí. Běžně však dokáže vydržet teploty od -40 °C až do 240 °C.

V silikonu můžete péct, ale i mrazit. Dokáže totiž držet svůj tvar i za extrémních teplot. Rovnou z mrazáku do trouby? Klidně, a bez jakýchkoliv obav z popraskání. Během pečení si silikon zaslouží pochvaly pro své dobré vedení tepla. Silikonová forma dokáže snížit proces pečení až o třetinu.
 
Silikon si v kuchyni své místo našel. I když možná stále zůstáváte věrni náčiní po babičce a rádi chodíte nakupovat na trhy dřevěné kvedlačky a vařečky, dejte silikonu aspoň malou šanci. Usnadní vám práci.

Foto: IKEA, DEDRA
23.03.2020 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444