Šikmá střecha a systém TOPROCK

Foto: Rockwool

Foto: Rockwool

Šikmá střecha je prastarým způsobem, jakým lidé chránili své obydlí před nepříznivými povětrnostními vlivy, zejména před neprudkým, zato dlouhotrvajícím deštěm. Má ovšem také svou nezastupitelnou estetickou funkci a zároveň umožňuje využití podkrovního prostoru.

Záměr využít prostor pod střechou jako obytný vyžaduje promyšlené a důsledné řešení konstrukce střešního pláště, včetně izolace, kterou je výhodné umístit nad krokve.

Použitím unikátního systému nadkrokevní izolace TOPROCK vyráběnou společností Rockwool umožníme vyniknout kráse krokví a dáme tak interiéru zcela nový rozměr.

Systém TOPROCK pro izolaci nad krokvemi

Izolace nad krokvemi je velmi elegantní způsob zateplení šikmé střechy. Umožňuje vyniknout kráse dřeva v interiéru a minimalizuje možnost vzniku tepelných mostů. Zateplování mezi krokvemi je totiž ovlivněno tepelnými ztrátami dřevěné konstrukce a vyžaduje větší tloušťku izolace než zateplování nad krokvemi (dřevo má 4x větší tepelnou vodivost než kamenná vlna a tvoří cca 20% plochy střechy). Vhodnější a ekonomicky výhodnější je zateplování nad krokvemi. U tohoto způsobu jsou minimální tepelné mosty a tepelný odpor je vždy vyšší než tepelný odpor stejné tloušťky tepelné izolace prováděné mezi krokvemi. Proto společnost Rockwool vyvinula systém TOPROCK.

Technické a statické údaje

Minimální sklon střechy udává výrobce střešní krytiny. Minimální sklon střechy s nadkrokevním zateplením je 5°, maximální 90°. Statické posouzení bylo provedeno pro sklony střech od 5° do 60°. Jiné sklony střechy je nutno staticky posoudit. Pro zatížení střešní konstrukce byly brány v úvahu: zatížení vlastní tíhou, zatížení sněhem a zatížení větrem. Pro malý sklon bylo uvažováno s namáháním spojovacích prvků.

Více informací najdete zde: http://www.rockwool.cz/sw57464.asp

07.01.2009 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444