Seďte aktivně a předejdete bolestem zad

Trpíte bolestmi zad, krční páteře nebo hlavy? Příčinou může být nevhodný způsob sezení. Mnozí z nás tráví vsedě více času než v posteli, proto je židle pro zdraví zad minimálně stejně důležitá jako kvalitní matrace.

Co to je aktivní sezení?

Na základě mnohaletých studií následků sedavého způsobu života se dozvídáme, že již po pěti letech sedavé práce můžeme mít nevratně poškozenu páteř. Pokud patříte do rizikové skupiny lidí, kteří prosedí dlouhé hodiny v zaměstnání, dejte na doporučení odborníků a pořiďte si zdravotní židli s pohyblivým sedákem. Říká se tomu aktivní sezení, způsob, při kterém zapojujete zádové a břišní svaly podobně jako na gymnastickém míči.

Balanční plocha pohyblivého sedáku SpinaliS mění pasivní sezení na aktivní pohyb svalů v oblasti zad, beder, břicha a dokonce i hlubokých svalů, které lze posílit pouze cílenými zdravotními cviky. Patentovaná zdravotní­ židle s pohyblivým sedákem na pružině SpinaliS Hacker pomáhá svaly zpevňovat. Ostatní, tedy ergonomické židle, naopak přispívají k pasivnímu sezení, při kterém svaly kvůli nečinnosti ochabují.
 

bydlinek  5 důvodů, proč zdravotní židle SpinaliS na pružině pomáhá


1. Drží tělo vzpřímeně.
2. Zmírňuje tlak na meziobratlové ploténky.
3. Bez námahy posiluje postulární svaly, které při pasivním sezení ochabují.
4. Odstraňuje bolesti zad a krční páteře.
5. Příznivě ovlivňuje kondici. 



Bolesti zad se nevyhýbají ani dětem

„Statistiky uvádí, že bolestmi zad trpí až dvě třetiny školou povinných dětí,“ říká MUDr. prim. Karel Veselý, primář kliniky Medicavera, který se léčbou a nápravou pohybového aparátu zabývá více než 45 let. Ideální je nepřirozené statické zatížení sedící páteře kompenzovat vhodným a především pestrým pohybem.

Rostoucí a ergonomické židle na bolavá záda nepomohou. Možná odpovídají dětským proporcím, ale pohyb svalů nijak nepodpoří. Ty tak zůstávají pasivní a ochabují. Děti navíc na židli sedět nevydrží. Vrtí se, dřepí, klečí, houpou se a pak ergonomické tvarování postrádá smysl.

Děti, houpejte se!

Vzpomínáte si, jak vás ve škole nutili sedět rovně jako pravítko, jak vám zakazovali se na židli houpat? Současné biomechanické studie doporučují: „Děti, houpejte se!" Balancování je pro lidskou páteř mnohem zdravější než strnulý posed, ve kterém jsou extrémně zatěžovány ploténky a který vede k bolestem zad, šíje, hlavy i k problémům se soustředěním.

Řešením je opět aktivní sezení na zdravotní židli SpinaliS s pohyblivým sedákem na pružině. S každým pohybem dítěte se naklání dopředu nebo do stran a donutí tělo balancovat a vracet se do přirozené optimální polohy. Děti houpání milují a je jim přirozené. Čím více času školáček na balanční židli tráví, tím více své svaly posiluje a je méně unavený.
 
11.02.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444